Zelf stickers maken? Wat is het beste apparaat om zelf je eigen stickers te maken?

Zelfgemaakte stickers komen goed van pas voor allerlei persoonlijke en zakelijke doeleinden. Je kan er bijvoorbeeld mee enveloppen voorzien van adressen, een houdbaarheidsdatum of prijs op producten plakken, een cadeautje personaliseren en nog veel meer. Maar welk soort printer gebruik je nu het best voor het maken van stickers? Je ontdekt het hier!

Inkjetprinter, laserprinter of labelprinter: wat is de beste optie?

Stickers maken kan met een inkjetprinter, een laserprinter of een labelprinter. Als je heel vaak je eigen stickers maakt, is een labelprinter echter de beste optie. Het komt je dan veel goedkoper uit, want het werkt thermisch. Dat wil zeggen dat het afdrukt op speciaal papier met behulp van warmte en je geen inkt nodig hebt.

Bovendien hebben sommige labelprinters een ingebouwde snijmachine, zodat de labels meteen het juiste formaat hebben. Dat bespaart je heel wat tijd! Er zit wel nog een verschil tussen een desktop labelprinter en een beletteringssysteem. Hoe je stickers maakt, verschilt dus van de printer die je kiest. Je vindt er hieronder meer info over!

Stickers maken met een desktop labelprinter

Desktop labelprinters zijn ideaal voor het maken van stickers. Je kan het klevend thermisch papier namelijk erg eenvoudig voorzien van tekst, afbeeldingen en barcodes. Maar hoe doe je dat?

Eerst moet je je printer op je computer aansluiten met een usb-kabel of via internet. Vervolgens dien je je stickers te maken met een labelprintsoftware of andere software voor het genereren en coderen van je barcodes en teksten. Deze software zit bij het toestel inbegrepen. Als je daar niet tevreden over bent, kan je ook stickers maken met Word.

Zelf stickers maken in Word: hoe doe je dat?

Zelf stickers maken met Word

Stickers maken met Word is ideaal als je ze wilt uitprinten met een laserprinter of inkjetprinter, maar je kan het ook toepassen voor desktop labelprinters. Ook dit soort printer wordt namelijk als een standaard printer gezien in Windows. Het is alleen een beetje moeilijk om de juiste grootte te vinden. En dat is belangrijk, want als je tekst te breed of hoog is, zal de printer meerdere labels gebruiken.

Heb je de drivers geïnstalleerd? Dan komt er tijdens het printproces de optie om alles te verkleinen naar het label. Zo wordt het al een stukje makkelijk! Houd er wel rekening mee dat je enkel stickers kan maken in Word, dus niet in andere gelijkaardige programma’s, zoals Wordpad en Notepad.

Stickers maken met een beletteringssysteem

Je kan ook zelf etiketten maken met een beletteringssysteem. Dit doe je dan op het toestel zelf. Het is namelijk voorzien van een toetsenbord waarmee je de gewenste tekst kan intypen. Het is ook mogelijk om de grootte van de letters aan te passen zodat het op labels van verschillende formaten past.

Terwijl je stickers maakt, kan je het toestel blijven vasthouden, omdat het ontworpen is om goed in je hand te liggen. Werk je liever met een touchscreen? Ook geen probleem, want er zijn labelprinters die daarover beschikken in plaats van een toetsenbord. De modellen verschillen daarnaast in de hoeveelheid regels dat er kunnen worden getypt. Let daar dus ook op.

Toch zelf stickers maken met een inkjetprinter of laserprinter?

Zelf stickers maken met een printer

Wil je toch liever stickers maken en uitprinten met een inkjetprinter of laserprinter? Dan kan dit ook. Je dient dan je etiketten in Word te maken. Zorg er eerst voor dat je stickervellen koopt en deze in de papierlade plaatst. Zowel inkjetprinters als laserprinters zijn geschikt voor het printen op stickervellen, maar bij zwaardere vellen (80 gram) kies je het best voor een laserprinter.

Zitten de stickervellen in de papierlade? Zoek dan naar een sjabloon om stickers mee te maken op de website van de fabrikant van het stickervel of op de website van Office. Dit heb je nodig, want zelf de juiste positie bepalen is erg moeilijk. Let er wel op dat het sjabloon overeenkomt met het formaat van stickervel. Eens je het perfecte sjabloon gevonden hebt, hoef je alleen nog maar de gewenste tekst in te vullen en het af te drukken!

Labelafmetingen in Word selecteren

Je kan in plaats van een sjabloon te gebruiken ook ‘Labelafmetingen’ in Word selecteren. Dit is een beetje omslachtiger. Je doet het als volgt: open Word, klik op ‘Verzendlijsten’ en duid ‘Etiketten’ aan. Daarna kan je kiezen tussen ‘Enveloppen’ of ‘Etiketten’. Kies voor ‘Etiketten’.

Standaard is het Microsoft etiket geselecteerd. Het is mogelijk om dit te veranderen door naar ‘Opties’ te gaan en het formaat te selecteren dat je wilt gebruiken. Vervolgens klik je op ‘Details’. Nu kan je aan de rechterkant het aantal vakken invullen dat je horizontaal en verticaal wilt gebruiken.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *