Spuitgieten heeft zijn plaats op de markt al veroverd. Met één enkele matrijs kunt je duizenden gelijksoortige onderdelen maken tegen een aanzienlijke snelheid. Afhankelijk van het volume van de onderdelen, kunnen de kosten van de matrijs echter een belemmering vormen. Zou 3D-printen in dit verband de beste optie kunnen zijn?
Spuitgieten is wereldwijd een van de meest traditionele fabricagemethoden. Verscheidene bedrijven gebruiken dit proces om hun producten te maken, vooral wanneer het productievolume hoog is. 3D-printing wint echter aan ruimte en kan een voordelige optie zijn.
Sommige vragen laten nog twijfel bestaan voor wie meer wil weten over de vergelijking van de twee processen. Kosten, productietijd en productievolume zijn enkele van de punten die moeten worden geanalyseerd.
Daarom hebben wij deze inhoud gemaakt om je te laten zien wanneer spuitgieten nu precies de moeite waard is en wanneer je beter kunt kiezen voor 3D-printen. Kijk hier eens naar!
De kenmerken van spuitgieten
Het spuitgietproces verloopt in wezen in drie fasen: verhitting van de grondstof, injectie in de matrijs en afkoeling van het onderdeel.
De grondstof wordt gewoonlijk geconditioneerd in korrels. Het wordt bereid en verwarmd tot een consistentie die de vorm kan vullen. Vervolgens wordt het materiaal in de vorm van het gewenste stuk in de matrijs gebracht.
Na het vullen wordt het stuk afgekoeld en uit de matrijs gehaald. In sommige gevallen moet het voorwerp nog een laatste afwerking ondergaan om eventuele onvolkomenheden te verwijderen.
Op deze manier geanalyseerd kan het proces als eenvoudig worden beschouwd, maar één feit kan het budget in gevaar brengen: de kosten van de gietvorm. Dit instrument moet zeer goed worden gepland, aangezien het een directe invloed heeft op de kwaliteit van het vervaardigde product.
Bij de specificatie van het matrijsmateriaal moet ook rekening worden gehouden met de te gieten grondstof en de nuttige levensduur ervan. Dus, dit alles maakt het een aanzienlijke kostenpost.
Indien het volume van de te gieten onderdelen laag is, kan de verwatering van de kosten van het gereedschap een aanzienlijke invloed hebben op de winstmarge van het bedrijf. De snelheid van het spuitgietproces is daarentegen een positief element.
De kenmerken van 3D-printen
Bij 3D printen is de initiële grondstof ook in de vorm van korrels. Deze korrels worden gebruikt om de filamenten van de printers te vervaardigen.
Gebruikers van 3D-printen ontvangen het materiaal reeds in de vorm van filamenten. In de printer wordt dit filament verhit in een weerstandssysteem en op het drukoppervlak afgezet, waardoor het onderdeel ontstaat.
Bij 3D-printen zijn er geen mallen. Je maakt dus gewoon het ontwerp met behulp van modelleersoftware, en stelt vervolgens de parameters in de druksoftware in.
Er is geen matrijs nodig en dezelfde printer kan zoveel onderdelen maken als nodig zijn, met verschillende geometrieën, maar tijd kan een probleem zijn. Het drukproces wordt als traag beschouwd in vergelijking met het spuitgieten.
Het is belangrijk op te merken dat 3D-printing in staat is om definitieve onderdelen te maken, niet alleen prototypes.
Wanneer is het de moeite waard om spuitgieten of 3D-printen te gebruiken
De grootte van het te vervaardigen onderdeel kan een beperkende factor zijn bij 3D-printen. De printers hebben een bepaald bruikbaar gebied. Als het onderdeel kan worden opgedeeld, zal dit geen problemen opleveren voor het 3D-printen, maar als het niet mogelijk is om het op te delen, is het noodzakelijk om spuitgieten te gebruiken.
Bovendien mag niet uit het oog worden verloren dat hoe groter het te injecteren onderdeel is, hoe groter de matrijs en de spuitgietmachine zullen zijn, waardoor de kosten aanzienlijk zullen stijgen.
Het tweede punt van analyse is het materiaal van het stuk. Bij het maken van het project moet je analyseren wat het doel van het object is, wat de basiskenmerken zijn. Wordt het onderdeel mechanisch belast? Wordt het blootgesteld aan hoge temperaturen? Komt het in contact met chemische stoffen?
Deze informatie moet worden geanalyseerd, ongeacht de toe te passen fabricagemethode. Met deze gegevens komt je tot het materiaal dat kan worden gebruikt om te fabriceren.