Wat is het verschil tussen een inkjetprinter en een laserprinter?

Verschillen tussen een inkjet en een laserprinter

Inkjet- en laserprinters zijn twee van de meest gangbare soorten printers op de markt. Maar wat is nu precies het verschil tussen de twee? In dit artikel behandelen we de verschillen tussen inkjet- en laserprinters wat betreft het printen van tekst en afbeeldingen, kleurmogelijkheden, printcapaciteit per cartridge en printsnelheid.

Wat is het verschil tussen een inkjetprinter en een laserprinter?

Printers die gebruik maken van inkjettechnologie zijn over het algemeen minder duur dan printers die gebruik maken van lasertechnologie, en ze blinken uit in het afdrukken van foto’s dankzij hun brede kleurengamma. Inkjetprinters zijn ook beter voor het printen van grotere bestanden, omdat de tekst scherp blijft, zelfs als deze over een groot oppervlak wordt uitgespreid.

Tekst afdrukken met een inkjetprinter gaat langzamer dan hetzelfde document afdrukken met een laserprinter, omdat het meer tijd kost voordat de inkt droog is. Inkjetprinters maken ook nogal wat lawaai tijdens het printen. Bovendien kunt u met een inkjetprinter niet op beide zijden van het papier afdrukken.

Laserprinters blinken uit om documenten snel en stil af te drukken. Laserprinters gebruiken toner, die duurder is dan inktcartridges, maar de toner gaat veel langer mee omdat hij niet zo snel opgebruikt raakt als inkt. De lasertoner heeft een kleiner kleurengamma dan de inkt van een inkjetprinter, zodat afbeeldingen meestal niet zo gedetailleerd zijn als wanneer ze met een inkjetprinter zouden worden afgedrukt.

Hoe werken inkjetprinters?

Inkjet printer van Brother

Inkjetprinters werken door minuscule inktdruppeltjes op het papier te spuiten. De inkt zit in kleine inktpatronen die in de printer worden geplaatst. Wanneer de printer merkt dat hij meer inkt nodig heeft, zendt hij een signaal naar de inktpatroon, die vervolgens het document begint af te drukken.

De kwaliteit van een inkjetafdruk wordt gewoonlijk bepaald door het aantal druppeltjes dat per inch op het papier wordt afgezet. Hoe meer druppeltjes, hoe hoger de kwaliteit van de afdruk. Dit is de reden waarom het afdrukken van foto’s met een inkjetprinter meestal resulteert in afdrukken van betere kwaliteit dan het afdrukken van tekstdocumenten.

Hoe werken laserprinters?

Laserprinters werken door een laserstraal op een roterende drum te laten vuren die met toner is gecoat. De toner wordt vervolgens overgebracht op het papier, waar het met hitte en druk aan het papier wordt vastgesmolten. De kwaliteit van een laserafdruk wordt meestal bepaald door hoe goed de toner op het papier wordt overgebracht.

Hoe beter de overdracht, hoe gedetailleerder en levendiger de afdruk. Hier kan je nog meer te weten komen over hoe laserprinters werken!

Welke printer is geschikt voor u: inkjetprinter of laserprinter?

Bij de keuze tussen een inkjet- en een laserprinter is de belangrijkste factor waarvoor u de printer gaat gebruiken.

Inkjetprinters zijn ideaal voor het afdrukken van foto’s, omdat ze afdrukken van hoge kwaliteit produceren met een rijke kleurverzadiging. Ze zijn ook goed voor het afdrukken van grote bestanden, omdat de tekst scherp blijft, zelfs als deze over een groot oppervlak wordt verspreid.

Laserprinters zijn beter voor het snel en stil afdrukken van documenten. Ze gebruiken toner, die duurder is dan inktcartridges, maar de toner gaat veel langer mee omdat hij niet zo snel wordt opgebruikt als inkt. Bovendien hebben laserprinters een hogere afdrukcapaciteit dan inkjetprinters. Laserprinters worden meestal gebruikt op kantoor, waar een groot aantal afdrukken moet worden gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *