Review: HP Envy Photo 6230

Met de Envy Photo 6230 probeert HP een multifunctionele printer met fotomogelijkheden onder de € 100 aan te bieden. Het zal zware concurrentie ondervinden, vooral van de vergelijkbare Canon Pixma.

De HP Envy Photo 6230 is een multifunctionele inkjetprinter met een voorliefde voor fotografie. Met een adviesprijs van ronde de honderd euro wordt hij ook gepositioneerd als een veelzijdige consumentenprinter, die je zeker moet bekijken.

ENVY Photo 6230 - All-in-One Fotoprinter

Met de HP Envy Photo 6230 haal je een kleine all-in-one printer in huis. Met de HP printer kun je op hoge resolutie printen, kopiëren en scannen. De veelzijdige printer van HP is makkelijk te installeren in je thuisnetwerk, zodat je in...

De ergonomie

De Envy Photo 6230 is gehuld in zwart plastic en heeft een vrij consensueel ontwerp. Hij past bijvoorbeeld gemakkelijk in een kantoor, op voorwaarde dat je hem voldoende ruimte geeft. Het is een grote printer (45,4 × 41,0 × 16,1 cm).

Het formaat van de printer verbergt geen speciale ergonomische kenmerken, behalve een dubbele papierinvoer aan de voorzijde, met één lade voor maximaal 125 vellen A4 en een tweede lade voor formaten tot 13 x 18 cm.

De Envy Photo 6230 heeft een flatbedscanner. Wat betreft afdrukken, biedt het een automatische duplex-modus. Voor al deze functies heb je alleen maar een USB type-B-poort nodig voor de connectiviteit.

De Envy Photo 6230 kan ook worden gebruikt met Wi-Fi en is compatibel met de AirPrint-service van Apple en HP ePrint.

Als je randloze foto’s wilt afdrukken kan het gebeuren dat je de meeste recente HP-drivers voor een Windows 10 computer moet installeren om deze optie te kunnen aanvinken.

De HP Smart app voor Android gebruiken heeft geen moeite om deze taak uit te voeren.

Het bedieningspaneel bestaat uit een 2,2 inch (5,58 cm) monochroom touchscreen. Helaas blijkt het nogal on-responsief en te klein om prettig te kunnen navigeren. De interface is echter vrij gemakkelijk te gebruiken.

Het stroomverbruik

De Envy Photo 6230 is vrij zuinig in de stand-by modus met ongeveer één watt gemeten, terwijl het verbruik laag blijft tijdens het afdrukken met ongeveer negen watt zodra gestabiliseerd.

De HP Envy Photo 6230 is ook een goede leerling als het gaat om geluid. Hij is tamelijk stil met 41 dB gemeten op een afstand van een meter, eenmaal gestabiliseerd bij het afdrukken van foto’s. Hij emitteert niet meer dan 54 dB in piek, wat opnieuw aanvaardbaar is. Een “discrete” modus maakt het mogelijk deze pieken te verlagen tot 49 dB, ten koste van een vertraagde afdruksnelheid.

Kosten per pagina

Laten we beginnen met erop te wijzen dat de HP Envy Photo 6230 maar twee cartridges gebruikt, waardoor de kleurencartridge moet worden vervangen, zelfs als maar een van de drie inktcartridges is opgebruikt voor kleurenafdrukken.

De kosten per pagina bedragen bijna 18 eurocent (€ 0,18) volgens onze berekeningen op basis van de prijs waartegen deze XL-cartridges door HP worden verkocht. Bij zwart-wit afdrukken dalen deze kosten per pagina tot iets minder dan zeven cent (0,07 euro). In beide gevallen zijn de gebruikskosten van de HP Envy Photo 6230 bijzonder hoog in vergelijking met gelijkwaardige printers, die zelden meer dan vijftien 15 cent per kleurpagina kosten.

Met het Instant Ink-programma kun je de kosten per pagina echter verlagen door je te abonneren op een maandelijks printpakket, waarmee je tussen 15 en 700 pagina’s per maand kunt printen. Op deze manier wordt de inkt automatisch door HP per post verzonden. Met het pakket van vijftig pagina’s/maand voor 2,99 euro kun je bijvoorbeeld rekenen op een kostprijs per pagina van maar zes cent, op voorwaarde dat je met een zekere regelmaat afdrukt.

Scannen en kopiëren

De flatbedscanner van de HP Envy Photo 6230 levert scans en kopieën van goede kwaliteit, hoewel het contrast merkbaar afneemt. Hij is bijzonder snel, met maar vijf seconden voor het scannen van een A4-document in honderd dpi en elf seconden voor een foto van tien op vijftien centimeter in driehonderd dpi. Kopieën nemen twaalf seconden in beslag voor een A4-document in zwart-wit en 18 seconden voor een kleurendocument.

Afdrukken van foto’s

Van de HP Envy Photo 6230 werd verwacht dat het een fotoprinter zou zijn. Vanuit dit oogpunt is de beoordeling genuanceerd. De kwaliteit van de afdrukken is overtuigend voor een printer van dit niveau, maar we betreuren een vrij grote colorimetrische drift, met een gemiddelde delta E gemeten op 8,3.

De originele kleuren zullen niet noodzakelijk getrouw zijn aan het originele beeld. Sommig vergelijkbare printers blijken iets beter te zijn in foto’s, met een gemiddelde delta E van 4,9 en over het algemeen overtuigender weergaves.

Snelheid en afdrukkwaliteit

We hebben een printtijd gemeten van ongeveer 45 seconden voor een foto van tien op vijftien, en bijna twee minuten een A4-foto af te drukken, wat best aanvaardbaar is, hoewel de Canon Pixma TS6350 het weer iets beter doet.

De afdrukkwaliteit is overtuigend bij kantoorgebruik, net als de afdruksnelheden. We hebben ongeveer zeventien pagina’s per minuut (ppm) gemeten in zwart-wit. Het is mogelijk deze snelheid te verhogen tot meer dan 22 ppm door over te schakelen op de “concept”-stand, waarbij maar een gering contrastverlies optreedt. In kleur hebben we een snelheid gemeten van bijna dertien pagina’s per minuut.

De aanwezigheid van een automatische duplexmodus is merkbaar. Helaas zijn de pauzetijden die nodig zijn om de afgedrukte pagina’s te drogen lang, zodat de afdruksnelheid daalt tot vier pagina’s per minuut in monochroom.

Of de HP Envy Photo 6230 nu is ingeschakeld en klaar is om af te drukken of in de stand-bystand staat, het duurt veertien seconden om de eerste pagina af te drukken. Het duurt echter een extra minuut om de eerste pagina af te drukken wanneer de printer is uitgeschakeld.

Pluspunten

  • Overtuigende afdrukkwaliteit
  • Tweede papierinvoer voor kleine formaten

Minpunten

  • Lage afdruksnelheden in de automatische duplexmodus.
  • Vrij hoge kosten per pagina

Besluit

De Envy Photo 6230 is vrij veelzijdig en over het algemeen overtuigend voor zijn prijsklasse. De printer is een goede allrounder, maar er zijn printers met een redelijker kostprijs per pagina.

Vind de beste deals voor de HP Envy Photo 6230

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *