Printkop reinigen? Hoe maak je de printkop van je thuisprinter opnieuw schoon?

Printkop reinigen - hoe maak je de printkop van je thuisprinter opnieuw schoon

Als je zolang mogelijk van je printer wilt genieten en wilt blijven rekenen op een goed printresultaat, is het belangrijk om de printkop van je thuisprinter af en toe goed te reinigen. Wil je graag weten hoe je dat doet? Lees dan onderstaand artikel!

Wat is een printkop en waar vind je die terug?

Een printknop zorgt ervoor dat de inkt uit de cartridge op het papier terecht komt. Het is een kwetsbaar onderdeel van de printer, dus het is van belang dat je er voorzichtig mee omgaat. Waar de printknop zich bevindt, hangt af van het merk en soort van printer.

Sommige printers hebben een interne en andere een externe printkop. Bij een inkjetprinter met een interne printknop bevindt die zich in de printer zelf, direct onder of bij de cartridges. Maar de meeste inkjetprinters hebben een externe printknop. Het situeert zich dan niet in de printer, maar op de cartridges.

Waarom is je printknop reinigen zo belangrijk?

De printkop is een onmisbaar deel van de printer. Als de kanaaltjes van de printkop niet schoon zijn, komt er niet voldoende inkt meer op het papier. Met vage lijnen en missende kleuren tot gevolg. Het reinigen van je printkop is dus erg belangrijk voor een mooi resultaat van je prints.

Externe printkop reinigen

Bevindt de printkop zich op de cartridge? Dan maak je dit het best schoon met een automatisch reinigingsprogramma. Dit programma varieert van printer tot printer. Kijk dus eerst of er zo’n programma voor je printer beschikbaar is. Je vindt dit in de meegeleverde printersoftware op de computer of de website van de fabrikant.

Dit programma heet doorgaans ‘spuitmond reinigen’ of iets gelijkaardigs. Heeft je printer geen automatisch reinigingsprogramma of helpt het niet voldoende? Dan kan je de printerkop ook handmatig schoonmaken.

Handmatig reinigen van een externe printerkop

Als je je interne printkop handmatig wilt reinigen, moet je eerst de printer openmaken en vervolgens de cartridges er één voor één uithalen. Let daarbij op met je kleding, want printinkt is erg moeilijk om te verwijderen. Maak dan een wattenstaafje nat met warm water en wrijf hiermee heel voorzichtig langs de printkop. Zo verwijder je overtollige inkt en ander vuil. Gebruik zeker geen alcohol of een schoonmaakmiddel, want je kan de printkop daarmee beschadigen.

Wanneer je klaar bent met het vochtig wattenstaafje, neem je wat keukenpapier en dep je het voorzichtig droog. Het is een goed idee om vervolgens ook met wat keukenpapier langs de contactpunten te wrijven. Als laatste stap plaats je de cartridges terug en sluit je de printer. Je kan de printkop nu testen met het testprogramma. Dit wordt bij sommige printers geleverd. Is het probleem nog steeds niet opgelost? Koop dan een nieuwe cartridge. In dat geval krijg je vaak een nieuwe printerkop waarmee het probleem ook opgelost is.

Interne printkop reinigen

Controleer ook in dit geval of je printer een automatisch reinigingsprogramma heeft. Als dat zo is, dien je de aangegeven stappen op te volgen. Er zijn daarnaast schoonmaakcartridges die niet gevuld zijn met inkt, maar met een speciale reinigingsvloeistof. Indien dit allemaal niet geholpen heeft, dien je de printer open te maken en de cartridges eruit te halen.

Gebruik nu een wattenstaafje met een beetje warm water om de inkt van je printkop te verwijderen. Dep het vervolgens voorzichtig droog. Nadat je dit gedaan hebt, kan je het resultaat testen met het testprogramma. Indien de printkwaliteit nog steeds niet verbetert is en de printkop niet uitneembaar is, moet je helaas een nieuwe printer kopen. Bekijk voordat je dat doet of je nog recht hebt op garantie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *