Printer herkent cartridge niet: wat nu doen?

Een van de meest voorkomende problemen waar mensen mee te maken krijgen als ze een printer gebruiken, is dat de printer de cartridge niet herkent. Dit kan erg frustrerend zijn, vooral als je net een nieuwe cartridge hebt geïnstalleerd en de printer niet lijkt te willen werken. Gelukkig zijn er een aantal stappen die je kunt nemen om dit probleem op te lossen.

Voordat je begint met het oplossen van het probleem, is het belangrijk om te weten wat de oorzaak kan zijn van het feit dat de printer de cartridge niet herkent. Dit kan bijvoorbeeld komen door een defect aan de cartridge zelf, of door een probleem met de printer.

Als je vermoedt dat het probleem ligt aan de cartridge, is het eerste wat je kunt doen het vervangen van de cartridge. Dit kan soms helpen als de cartridge defect is of als de printer de cartridge niet correct kan lezen. Als je een nieuwe cartridge hebt geïnstalleerd en de printer nog steeds de cartridge niet herkent, kan het zijn dat het probleem ligt aan de printer zelf.

Er zijn een aantal stappen die je kunt nemen om het probleem op te lossen als het ligt aan de printer:

 1. Controleer of de printer correct is aangesloten op je computer of netwerk. Soms kan het zijn dat de printer niet correct is aangesloten, wat kan leiden tot problemen met het herkennen van de cartridge.
 2. Controleer of de printer up-to-date is. Soms kan het zijn dat de printer niet goed werkt omdat de software die wordt gebruikt om de printer aan te sturen, verouderd is. Controleer of er updates beschikbaar zijn voor de printer en installeer deze indien nodig.
 3. Probeer de printer opnieuw op te starten. Soms kan het helpen om de printer uit te zetten en daarna weer aan te zetten. Dit kan helpen om eventuele fouten op te lossen die ervoor zorgen dat de printer de cartridge niet herkent.
 4. Controleer of er vuil of stof in de printer zit. Soms kan dit ervoor zorgen dat de printer de cartridge niet goed herkent. Maak de printer daarom goed schoon en verwijder eventueel vuil of stof.
 5. Probeer de printer opnieuw te installeren. Als alle andere stappen niet hebben geholpen, kan het zijn dat het probleem ligt aan de manier waarop de printer is geïnstalleerd. Probeer de printer daarom opnieuw te installeren en check of dit helpt om het probleem op te lossen.

printer herkent catridge niet

Contactpunten van je inktpatronen schoonmaken

Contactpunten zijn kleine metalen plaatjes die op de cartridge en in de printer zitten en ervoor zorgen dat de printer en de cartridge met elkaar communiceren. Als de contactpunten vuil of beschadigd zijn, kan dit ervoor zorgen dat de printer de cartridge niet correct herkent. Het is daarom belangrijk om de contactpunten regelmatig te reinigen om problemen met de printer te voorkomen.

Om de contactpunten van je printer-cartridge proper te maken, volg je de onderstaande stappen:

 1. Zorg ervoor dat de printer is uitgeschakeld en de stekker uit het stopcontact is gehaald.
 2. Verwijder de cartridge uit de printer. Dit doe je door de printer open te klappen en de cartridge eruit te halen.
 3. Maak de contactpunten op de cartridge proper met een zachte, vochtige doek. Gebruik geen alcohol of andere chemische middelen om de contactpunten te reinigen, omdat dit de cartridge kan beschadigen.
 4. Maak ook de contactpunten in de printer proper met een zachte, vochtige doek. Let hierbij op dat je niet te hard duwt, omdat je de contactpunten anders kan beschadigen.
 5. Laat de cartridge en de printer goed drogen voordat je ze weer installeert.
 6. Installeer de cartridge weer in de printer en sluit de printer aan op het stopcontact.
 7. Schakel de printer weer in en controleer of de printer de cartridge nu wel correct herkent.

Het is belangrijk om regelmatig de contactpunten van je printer-cartridge te reinigen, omdat dit kan helpen om problemen met de printer te voorkomen. Als je dit regelmatig doet, kan dit ervoor zorgen dat je langer gebruik kunt maken van je cartridge en dat je minder problemen zult hebben met het printen van documenten.

Het issue met huismerk inktcartridges

Veel printermerken proberen het gebruik van goedkopere cartridges te bemoeilijken door middel van verschillende technieken. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door het gebruik van speciale chips op de cartridge die alleen werken met cartridges van het merk zelf, of door het blokkeren van printers die gebruikmaken van cartridges van andere merken. Merken als Brother, Canon, Lexmark en HP hebben op dit vlak niet de allerbeste reputatie.

Printer inkt cartridges niet herkendEen van de manieren waarop printermerken het gebruik van goedkopere huismerk cartridges bemoeilijken, is door het gebruik van speciale chips op de cartridge. Deze chips bevatten informatie over het type cartridge en het merk, en zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat de printer alleen werkt met cartridges van het merk zelf. Als je een goedkopere cartridge van een ander merk gebruikt, kan de printer deze niet herkennen en zal hij niet werken.

Daarnaast proberen sommige printermerken het gebruik van goedkopere cartridges te bemoeilijken door het blokkeren van printers die gebruikmaken van cartridges van andere merken. Dit kan gebeuren door middel van software-updates die specifiek zijn gericht op het blokkeren van deze cartridges. Als je een printer hebt die gebruikmaakt van cartridges van een ander merk, kan het zijn dat je deze niet meer kunt gebruiken nadat je een software-update hebt geïnstalleerd.

Er zijn een aantal redenen waarom printermerken het gebruik van goedkopere cartridges proberen te bemoeilijken. Een van de belangrijkste redenen is om geld te verdienen. Als mensen alleen maar cartridges van het merk zelf kunnen gebruiken, zijn ze genoodzaakt om deze te kopen, wat kan leiden tot hogere inkomsten voor het printermerk.

Het is belangrijk om te onthouden dat het gebruik van goedkopere cartridges niet altijd problemen oplevert. Sommige merken bieden kwalitatief hoogwaardige cartridges tegen lagere prijzen, en het gebruik hiervan kan een goedkope manier zijn om te besparen op inkt- of tonerkosten. Het is daarom aan te raden om goed te onderzoeken welke opties er zijn voordat je besluit om cartridges te kopen, zodat je zeker weet dat je de beste keuze maakt voor jouw specifieke behoeften.

Huismerk inkt kopen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *