LED printer of laserprinter: wat moet ik kiezen?

LED printer of laser printer - wat zijn de verschillen

LED printers en laserprinters hebben enkele gelijkenissen, maar toch zijn er ook enkele belangrijke verschillen tussen deze twee soorten printers. Ben je aan het twijfelen over welk soort printer voor jou het best is? Dan helpt het om onderstaand artikel te lezen!

De verschillen tussen een LED printer en laserprinter

Op het eerste zicht lijken een laserprinter en LED printer een beetje op elkaar, maar toch zijn er enkele grote verschillen. Een laserprinter werkt, zoals de naam al doet vermoeden, aan de hand van een laser. De verhitting van de laser laat de toner aan het papier kleven.

Een LED printer gebruikt ook toner in plaats van vloeibare inkt, maar werkt met LED lampjes in plaats van een laserstraal. Hieronder bespreken we uitvoerig de verschillen op vlak van prijs, kwaliteit, enzovoort. Zo kom je makkelijk te weten wat voor jou de beste optie is!

Prijs

De goedkoopste optie is een laserprinter. Die kan je al kopen voor iets meer dan 100 euro. Een LED printer kost je al snel rond de 300 euro of zelfs meer. Als je op zoek bent naar de meest budgetvriendelijke printer, is een laserprinter dus de beste keuze voor jou!

Duurzaamheid

Een LED printer heeft minder bewegende onderdelen dan een laserprinter, waardoor het langer meegaat. Want op die manier slijt het minder snel. Als duurzaamheid voor jou dus een belangrijke factor is, kies je het best een LED printer.

Printsnelheid

Op vlak van printsnelheid scoren beide soorten printers even goed. Een gemiddelde laserprinter en LED printer, print aan ongeveer 25 pagina’s per minuut. Sommige toestellen halen 25 tot 39 pagina’s en er zijn er die nog sneller zijn.

Printkwaliteit

LED printers zijn ontworpen als upgrade voor de laserprinters. Van de vervorming die bij laserprinters soms optreedt, heb je bij LED printers geen last. Dat resulteert in een betere printkwaliteit.

Milieuvriendelijkheid

Doordat een LED printer minder bewegende onderdelen heeft, is het niet alleen duurzamer, maar ook milieuvriendelijker. Er komt zo namelijk minder fijnstof vrij tijdens het printen. Vind jij milieuvriendelijkheid een belangrijke factor? Ga dan voor een LED printer.

Formaat

In vergelijking met een inkjetprinter neemt zowel een LED printer als laserprinter heel wat plaats in. De toestellen zijn vaker minder compact. Toch zijn er LED printers en laserprinters die wat kleiner zijn. Deze zijn ideaal voor bij je thuis of in een klein kantoor. Maar is er nu in verschil in formaat tussen een laserprinter en LED printer?

Een LED printer kan in principe kleiner gemaakt worden, omdat er minder ruimte nodig is voor LED technologie dan voor lasertechnologie. Als je de verschillende printers bekijkt, merk je echter dat er niet zo heel veel verschil is. Sterker nog, je ziet iets vaker laserprinters met een compact formaat. Maar dat is ook vooral omdat er veel meer laserprinters dan LED printers te koop zijn.

Conclusie: LED printer of laserprinter, wat is nu de beste optie voor jou?

Of een LED printer of een laserprinter nu voor jou de beste optie is, hangt af van wat je zelf het belangrijkst vindt. Wil je graag de goedkoopste printer aanschaffen? Dan is een laserprinter voor jou bijvoorbeeld de beste optie. Het kost je namelijk doorgaans veel minder dan een LED printer.

Een LED printer heeft echter veel meer voordelen. Zo geniet je met dit soort printer van een betere printkwaliteit en gaat het heel wat langer mee. Daarnaast is een LED printer milieuvriendelijker. Als deze dingen voor jou belangrijk zijn, kies je dus beter voor een LED printer. Maakt dit voor jou niet zoveel uit? Dan kan je gewoon voor een laserprinter kopen en het jezelf goedkoper maken.

Op vlak van formaat en printsnelheid is er alleszins niet veel verschil tussen beiden soorten printers. Om de juiste keuze te maken, dien je dus gewoon de voor- en nadelen van de LED printer en laserprinter goed met elkaar af te wegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *