Hoe werkt een laserprinter?

Ben je op zoek naar een nieuwe printer? Dan ben je mogelijk nog aan het twijfelen of je voor een inkjetprinter of een laserprinter zou moeten kiezen. Inkjetprinters worden momenteel nog het meest verkocht, maar laserprinters winnen alsmaar meer aan populariteit en dat is zeker en vast te begrijpen. In dit artikel proberen we je uit te leggen wat het verschil tussen beide soorten printers is en gaan we wat dieper in op de vraag “Hoe werkt een laserprinter”?

Wat is het verschil tussen inkjet- en laserprinters?

Laserprinters werken met een laserstraal die in een poeder wordt gelaserd dat vervolgens verhardt en een laserbeeld creëert. De toner in een laserprinter is geen inkt maar dus een poeder dat bij zeer hoge temperaturen op de pagina wordt gesmolten. Een toner is kosteneffectiever dan inkt, maar eigenlijk minder geschikt om af te drukken in kleur.

Inkjetprinters daarentegen werken door inktdruppeltjes op een papieroppervlak te brengen. Tegenwoordig zijn laserprinters duurder dan inkjetprinters, maar ze zijn de meerprijs wel vaak waard. Laserprinters drukken af met een veel hogere snelheid, waardoor laserprinters een uitstekende keuze zijn voor wie veel afdrukken van hoge kwaliteit nodig heeft.

Hoe werkt een laserprinter?

Wat zijn de voordelen van een laserprinter?

Hoge printsnelheid

Een laserprinter print met een hoge snelheid. Afhankelijk van de lasertonercartridge kan deze laserprinter een volledige laserpagina produceren met een snelheid van 25-30 pagina’s per minuut. Kleurenlaserprinters bestaan inderdaad ook, maar zij accepteren slechts vier basistinten en hebben nooit een hoge afdrukresolutie.

Voordeliger afdrukken

Bij laserprinters is printerinkt niet iets dat vaak moet worden bijgevuld. Dit betekent dat de afdrukkwaliteit bij laserprinters minder snel achteruit gaat door een laag inktniveau. Toners gaan veel langer mee dan gewone inktcartridges, waarmee je op lange termijn dus veel geld kan besparen.

Toner droogt niet uit

Laserprinters met toner drogen niet uit als je hem te weinig gebruikt. Dit is wel het geval bij een gewone inkjetprinter. Als je slechts sporadisch een heel aantal exemplaren moet afdrukken is een laserprinter dus dé ideale keuze.

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan laserprinten, waardoor het een uitstekende optie is voor kantoorwerk.

Hoe werkt een laserprinter?

Waarschijnlijk vraag je je nu nog steeds af: “maar hoe werkt een laserprinter nu eigenlijk”? Wel, daar gaan we hier wat dieper op in. Laserprinters zijn de modernste en meest geavanceerde printers op de markt. Laserprinters maken gebruik van een laserstraal om een beeld te schetsen van wat u op uw pagina wilt printen, in plaats van inkt te gebruiken zoals bij traditionele printmethodes.

Dit laserlicht wordt weerkaatst door spiegels in uw laserprinter, die het op de lichtgevoelige drum schieten die vloeibare toner bevat. Wanneer het laserlicht het oppervlak van deze met vloeistof beklede drum raakt, verdampt het kleine puntjes op het oppervlak. Laserprinters hebben dus geen vloeibare inkt meer nodig. Het laserprintproces is veilig en schoon, en bovendien superefficiënt.

  1. De drum wordt gereinigd: De eerste stap is het reinigen van de drum, die nog toner van een vorige afdruk kan bevatten.
  2. Drum opladen – De coronadraad is een stroomdraad die wordt gebruikt om de drum op te laden nadat hij is schoongemaakt – het cilindrische onderdeel dat wordt gebruikt om de afdruk te maken.
  3. Laseren van de afdruk op de drum: De laserstraal projecteert de beoogde afdruk op de drum. Het laserlicht is monochromatisch. De elektrische lading gaat verloren op de plaatsen waar het laserlicht op de drum wordt aangebracht.
  4. Plaatsing van tonerpoeder op de drum: Tijdens de hoofdreiniging wordt het tonerpoeder langs de drum getransporteerd. De toner is negatief geladen, zodat het zich alleen daar aan de drum hecht waar het laserlicht erop valt.
  5. Maken van de afdruk: Het tonerpoeder bevindt zich nu op de drum, precies zoals de bedoeling was. Een vel papier wordt uit de lade gehaald en positief geladen door de coronadraad voordat het over de drum wordt gerold. Het tonerpoeder wordt uit de drum getrokken en op het papier aangebracht. De warmte zorgt ervoor dat de toner zich aan het papier hecht.

Beste laserprinters van 2024: de 5 beste

#1 Beoordeeld
Brother MFC-L2710DW All-in-One Laserprinter

De veelzijdige MFC-L2710DW is speciaal ontworpen voor drukke huishoudens en kleine kantoren waar veelzijdige print, scan en kopie mogelijkheden nodig zijn. Met deze eenvoudig te installeren printer maak je professionele afdrukken en print je gemakkelijk via de draadloze verbinding direct vanaf je...

HP Color LaserJet Pro MFP M283fdw - All-in-One Kleurenlaserprinter

Dit is de HP Color LaserJet Pro MFP M283fdw - All-in-One printer.De M283fdw van HP is ideaal voor zakelijk gebruik. De printer kan onder andere dubbelzijdig afdrukken, heeft automatische documentinvoer en naast printen, kopieren en scannen is ook faxen mogelijk. Daarnaast maakt het apparaat...

Brother HL-L2310D Laserprinter

De compacte HL-L2310D is speciaal ontworpen voor drukke huishoudens of kleine kantoren. Deze desktop laserprinter is een prima keuze op plekken waar betrouwbare printresultaten vereist zijn en weinig ruimte beschikbaar is.Met hoge printsnelheden tot 30 pagina's per minuut en een grote papierlade...

Brother HL-L2350DW - Laserprinter

De Brother HL-L2350DW Laserprinter is stil, snel, compact en speciaal ontworpen voor thuis of kleine kantoren. Het compacte design zorgt ervoor dat deze zwart-wit printer past op plekken waar weinig ruimte beschikbaar is. Dankzij de hoge printsnelheden, tot 30 pagina's per minuut, hoef je nooit...

Brother DCP-L2530DW - All-in-One Laserprinter

De betaalbare en veelzijdige Brother DCP-L2530DW printer is speciaal ontwikkeld voor huishoudens en kleine kantoren. Ondanks het compacte design heeft deze all-in-one printer zeer veel functionaliteiten, zoals een draadloze netwerkverbinding en hoge printsnelheden. Via de Wi-Fi verbinding print...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *