Als je overweegt om een 3D printer te kopen, ben je waarschijnlijk benieuwd naar de filamenten. In dit artikel kom je te weten welke er allemaal zijn en waarvoor ze precies dienen. Zo weet je welke filamenten je het best koopt!
Wat is een 3D filament?
Een 3D filament is het materiaal dat gebruikt wordt voor het printen van objecten met een 3D printer. Ieder filamenttype heeft een basis van plastic, maar er zijn nog heel veel verschillende soorten. Zo bestaan er filamenten die meer flexibel zijn dan andere.
Ook zijn er filamenten te koop met houtdeeltjes in. Welk filament je moet kopen, hangt af van wat je wilt maken. Maar het is eveneens afhankelijk van welke printer je hebt. Je kan je 3D printer kiezen op basis van het type filamenten die je wilt gebruiken of omgekeerd.
Welk filament moet je kiezen?
Er zijn heel wat verschillende filamenten voor een 3D printer te koop. Het is dus logisch dat je twijfelt over welke je moet kopen. Maar eigenlijk is kiezen makkelijker dan je denkt. Je dient voornamelijk rekening te houden met wat je wilt printen en je 3D printer. Hieronder volgt een overzicht van de verschillende filamentdiktes en -types.
Filamentdikte
Vrijwel elk filamenttype bestaat in verschillende diktes. Bijna ieder type is verkrijgbaar met een diameter van 1,75 mm en 2,85 mm. De beste dikte hangt af van je 3D printer en de printknop. Het is dus belangrijk om daarnaar te kijken voordat je een filament koopt.
Filamenttype
Zoals eerder vermeld, hangt het juiste type filament af van het object dat je wilt printen. Maar het is ook afhankelijk van je 3D printer. We overlopen de populairste mogelijkheden, zodat je een idee krijgt van welk filamenttype voor jou een goede keuze is!
PLA
PLA filamenten zijn erg populair voor FDM en FFF 3D printers. Ze hebben veel voordelen, maar je moet ze wel goed onderhouden. Zo is het belangrijk dat je ze bewaart bij een temperatuur tussen de 190 en 220 graden Celsius. Daarnaast hebben ze een printoppervlak tussen de 50 en 65 graden en moet je zorgen voor een printsnelheid tussen de 20 en 80 mm per seconde voor de beste afwerking.
Meestal kun je PLA filamenten het best printen tussen de 0,15 en 0,6 mm per laag, maar dit hangt af van de diameter van je printkop. Het is ook aangeraden om de koelfan altijd op 100% te draaien. PLA is makkelijk om mee te printen en verkrijgbaar in heel veel kleuren. Het is gemaakt van biologisch afbreekbare grondstoffen en wordt vaak gebruikt voor verpakkingsmaterialen.
ABS
ABS is eveneens makkelijk in gebruik, maar ook bij dit filament moet je op een aantal zaken letten. Zo is het belangrijk om het in een warme kamer te bewaren. Bij voorkeur wordt een ABS filament omringd door een temperatuur van ongeveer 35 graden Celsius. Op die manier komt het filament niet los van het printoppervlak.
Dit soort filament kun je ook het best printen tussen de 240 en 260 graden Celsius. Het optimale printoppervlak is bij ABS 100 graden Celsius. ABS is stevig en bestand tegen hoge temperaturen. Daarom wordt het vaak voor auto-onderdelen gebruikt. Maar deze soort filamenten kennen nog vele andere toepassingen.
Resin
Als je resin of hars wilt gebruiken voor het printen van objecten, heb je daarvoor een speciale resin 3D printer nodig. Deze zijn meestal wat duurder. Hars is een vloeibare kunststof die verhardt als het aan ultravioletlicht wordt blootgesteld. Het voordeel van dit materiaal is dat je een erg glad oppervlakte krijgt en dat het mogelijk is om fijne details te printen.
Een Resin 3D printer is dus de beste keuze als je van plan bent om kleine objecten te printen die erg gedetailleerd zijn. Wil je liever grote objecten printen? Dan is een FDM of FFF printer beter. Een resin printer is ook wat moeilijker in gebruik en dus alleen een goede optie als je al wat ervaring hebt.
PETG
Een andere mogelijkheid is een PETG filament. Ook dit filament is makkelijk in gebruik. Meestal heeft het een uitstekende hechting op het printoppervlak bij 80 graden Celsius. Over het algemeen wordt PETG verwerkt tussen de 230 en 250 graden Celsius.
Wil je mooie details maken? Dan kun je de koelfan het beste tussen de 30 en 70% capaciteit draaien. Je verkrijgt nog betere resultaten als je de retraction instellingen van de printkop iets hoger instelt. PETG is erg sterk en hittebestendig. Het is vergelijkbaar met ABS en PLA, maar is reukloos tijdens het printen. Daarnaast is het beter bestand tegen open vuur. Het nadeel is dan wel dat PETG iets zwaarder is.
TPC Flex
TPC Flex filament is flexibel. Daardoor kan het gebruikt worden voor het printen van onderdelen die buigen, zoals polsbandjes, telefoonhoesjes en zelfs autobanden. Datzelfde geldt voor TPE en TPU. TPC Flex verschilt van de andere twee, omdat het meer gebruikt wordt in plaatsen waar het aan hoge temperaturen wordt blootgesteld, zoals in een auto.
TPC Flex heeft rubberachtige eigenschappen en wordt niet alleen voor auto-onderdelen, maar ook voor huishoudelijke apparaten en medische doeleinden gebruikt. Het filament is zacht en kan hoge belastingen weerstaan.
Nylon
Een nylon filament is sterk, semi-flexibel en ontzettend duurzaam. Het is tevens goed bestand tegen warmte. Je kunt het gebruiken voor het printen van allerlei functionele objecten, zoals gereedschap en tie-wraps. Een heated bed is vereist bij dit materiaal. De printtemperatuur is tussen de 240 en 260 graden Celcius. Als je nylon vergelijkt met PLA en ABS is het veel sterker en beter bestand tegen chemicaliën en Uv-straling.
Het nadeel is dat nylon gevoelig is voor vocht tijdens het printen. Ook absorbeert het water uit de lucht, waardoor het filament niet zo eenvoudig te verwerken is. Je droogt nylon het best voor gebruik. Print ook bij voorkeur op een lagere snelheid van tussen 30 en 45 mm per seconde.