Review: Epson Expression Home XP-4100

Dit is een indrukwekkende budgetvriendelijke printer met een mooie uitstraling. Daarnaast heeft hij een redelijke snelheid en een goede afdrukkwaliteit voor foto’s. De Expression Home XP-4100 bevindt zich ergens in het midden van de Epsonreeks voor thuis afdrukken.

De printer combineert een standaard vier inktsysteem met een 1200 dpi-scanner en 802.11n Wi-Fi, waarbij je kunt kiezen tussen een rechtstreekse verbinding tussen pc of smartphone en printer of de meer gebruikelijke verbinding via een thuisnetwerk.

Expression Home XP-4100 - All-in-One Printer

Compact maar veelzijdig: dat is de nieuwe, stijlvolle all-in-one inkjet printer van Epson. Met de XP-4100 kun je niet alleen randloos en dubbelzijdig afdrukken, maar ook scannen (naar de Cloud) en kopiëren. Het 6,1 cm grote LCD-scherm...

Het ontwerp

Het is een compacte printer, kleiner zelfs dan andere compacte all-in-ones voor thuisgebruik zoals de Canon Pixma TS-8350, met een desktopoppervlak van maar 37,5 × 30 cm, hoewel de printer met 17 cm wel groter is dan de Pixma. Met zijn 2,4 inch kleurenscherm, glanzend zwarte oppervlakken en gebogen hoeken zou je zijn uiterlijk zelfs als chic kunnen omschrijven, hoewel hij niet zo premium aanvoelt, vooral niet rond de dunne plastic kleppen.

De werking

De printer is onopvallend in ruststand, maar je hebt iets meer ruimte nodig als hij actief is. Het papier wordt ingevoerd via een enkele invoer aan de achterkant, terwijl de uitvoerlade wordt uitgetrokken en een paar centimeter aan de voorkant uitsteekt. De klep die de invoer afdekt is kwetsbaar en niet geschikt om meer dan een paar vellen A4 op te bergen.

Gelukkig wordt hij ondersteund door een dikkere standaard die omhoog wordt getrokken en vervolgens stevig op zijn plaats blijft. Je zou kunnen vermoeden dat iemand bij Epson een oordeel heeft geveld en heeft besloten dat afdrukken via smartphone in is terwijl afdrukken vanaf externe opslag passé is, maar waar de oude XP-452 een USB-poort type A en een SD-kaartsleuf had, heeft de XP-4100 maar een enkele USB-poort type B voor een directe verbinding met de pc.

De nadruk ligt hier veel meer op draadloos afdrukken, hoewel – zoals zo vaak het geval is – de installatie weinig wordt gebruikt.

Draadloos installeren

Als je het draadloze pictogram selecteert en op OK klikt, kom je direct bij het draadloze installatieproces. Dit is vrij eenvoudig, maar bereid je voor op enkele vermoeiende momenten als je een beveiligingswachtwoord moet invoeren. Alle functies, instellingen en onderhoudszaken worden bediend via het kleurenscherm en wat lijkt op een aanraakgevoelig paneel, maar in werkelijkheid een ouderwets bedieningspaneel met klikkende membraanschakelaars blijkt te zijn.

Meestal is dit prima, en de opties zijn meestal logisch en daar waar je ze zou verwachten. Het invoeren van tekst is echter een hele klus. Zodra je je draadloze verbinding tot stand hebt gebracht, kun je afdrukken vanaf je pc of vanaf je smartphone of tablet, met behulp van de Epson iPrint-app.

Hiermee kun je ook rechtstreeks afdrukken vanuit Box, Dropbox, OneDrive, Google-drive en Evernote. Je kunt ook de Creative Print-module downloaden om je eigen collages en afdrukken van meerdere foto’s te maken.

De prestaties van de Epson Expression Home XP-4100

Dit is geen kantoorprinter. Als je thuis relatief kleine volumes afdrukt, zul je geen problemen hebben met de snelheden van de XP-4100. Zwarte tekstpagina’s worden afgedrukt met een snelheid van 11,3 ppm, wat minder is dan de snellere thuisprinters zoals de HP Envy Photo 7830 en Canon Pixma TS-8350, maar niet pijnlijk traag.

Je kunt de snelheid opvoeren – en wat inkt besparen – door over te schakelen op de conceptmodus, maar de stijging naar 18,75 ppm betekent dat je genoegen moet nemen met een luidruchtigere printer en nogal grijze en wazig ogende tekst. In de normale modus zou de tekst nog scherper kunnen, maar ook al is het niet helemaal laserkwaliteit, het is nog steeds schoon en mooi donkerzwart.

Zelfs budgetprinters kunnen tegenwoordig dubbelzijdig afdrukken, en de XP-4100 is hier niet traag: hij haalt snelheden van 7,03 ppm, zelfs als het papier naar buiten wordt geduwd en weer naar binnen wordt gezogen. In dit opzicht is hij zelfs sneller dan de Canon Pixma, maar niet de Envy Photo 7830.

Kleurenafdrukken laten iets langer op zich wachten. Bij documenten met complexe kleurenafbeeldingen zagen we de snelheid teruglopen tot 3,59 ppm, terwijl een kleurenfoto van 10 x 8 inch twee minuten en twaalf seconden kostte. Een A4-afdruk van een testkaart duurde bijna vier minuten voordat deze in de uitvoerlade belandde. Op zich ziet de uitvoer er helemaal niet slecht uit.

Afbeeldingen in kleur zouden helderder en levendiger kunnen zijn, maar ze zijn schoon met vloeiende kleurovergangen. Op glanzend papier zien foto’s eruit alsof ze van een duurder model afkomstig zijn. Pas als je ze naast foto’s van een duurdere printer zet, zoals de Canon Pixma of Epsons eigen Expression Photo XP-8600, merk je hoe ze de rijke kleuren, subtiele tinten en details missen.

Met andere woorden, de XP-4100 is prima voor snelle smartphone-kiekjes die je niet al te graag wilt bewaren, maar als je tijd besteedt aan het maken van goede foto’s, dan wilt je waarschijnlijk iets waarmee ze echt tot hun recht komen.

De kopieersnelheid

De kopieersnelheden liggen een beetje onder het gemiddelde, met 13,34 seconden per zwart-wit kopie en 37 seconden voor een kleurenkopie. Bovendien zijn de kleuren aan de zwakke kant, met hier en daar vlekjes.

Ook dit is geen probleem als je gewoon een pagina uit een boek of een artikel uit een tijdschrift kopieert, en 300 dpi scans zien er best goed uit. Scans van foto’s op 1200 dpi laten echter niet zo veel details zien als we ergens anders hebben gezien, en zelfs het maken van een basis A4 scan duurt dertig seconden.

De kosten

Helaas heeft de XP-4100 hoge gebruikskosten. Zelfs met een set van vier XL-cartridges komt je uit op buitensporige gebruikskosten van 0,23 cent pence per kleurenpagina en 0,07 eurocent per zwart-witpagina. Misschien goedkoop in aanschaf, maar zeker niet goedkoop in gebruik.

Pluspunten

  • Met deze AIO printer kan je naast printen ook scannen en kopiëren
  • Compacte printer die weinig plaats in beslag neemt
  • Uitstekende afdrukkwaliteit

Minpunten

  • Extra cartridges zijn niet goedkoop

Besluit

De Expression Home XP-4100 is een goedkope printer bij de aankoop. Hij is iets sneller dan de oude XP-452, om nog maar te zwijgen van goedkopere rivalen zoals de Canon Pixma TS-3150, terwijl de algemene afdrukkwaliteit verrassend goed is voor dat geld. Maar als je veel afdrukken maakt, is het moeilijk om met de gebruikskosten te leven.

Vind de beste deals voor de Epson Expression Home XP-4100

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *