Duurzaam printen: 5 tips om zuiniger om te springen met je printerinkt

Duurzaam printen - zuinig omgaan met printerinkt

Printerinkt en printerpapier zijn twee van de duurste verbruiksartikelen op kantoor. Er zijn echter manieren om de uitgaven voor deze artikelen te beperken. Hier zijn 5 tips om de kosten van het afdrukken van documenten thuis of op kantoor te verlagen.

1. Kies een hoogwaardig merk printercartridges

Kies een hoogwaardig merk printercartridges dat langer meegaat dan andere merken. Dit is vooral belangrijk als u vaak print, omdat goedkopere merken waarschijnlijk vaker vervangen moeten worden dan die van hogere kwaliteit. Goede merken om te overwegen zijn Canon, HP en Epson.

2. Gebruik een zuinige printer

Overweeg het gebruik van een energiezuinige printer, want daarmee kunt u besparen op de kosten van uw elektriciteits- en energieverbruik. Niet alleen dat, maar ze gebruiken ook minder inkt om een kwaliteitsafdruk te maken. Je zult verbaasd zijn hoeveel je kunt besparen op inkt en papier door over te schakelen op een efficiëntere printer.

Door de printer ’s nachts uit te zetten, kun je het energieverbruik tot een minimum beperken. Zet, indien mogelijk, de stand-bystand aan. Koop een printer die automatisch aan/uit kan, om het uzelf gemakkelijker te maken. Deze printers schakelen zichzelf uit na een periode van inactiviteit.

3. Denk twee keer na voor je iets afdrukt

Je moet wel twee keer nadenken voordat je een document afdrukt. Ja, het is makkelijker om te printen dan om iets op het scherm te lezen, maar als je dat document toch niet nodig hebt, dan is er geen reden om er inkt en papier aan te verspillen. Heb je veel papierwerk nodig? Zelfs als dat het geval is, kun je door dubbelzijdig af te drukken nog 50% papier besparen.

4. Druk af in concept modus

Je kunt het inktverbruik ook verminderen door de “conceptmodus” te gebruiken, waarin minder inkt wordt gebruikt om een conceptversie van een document te maken. Deze modus is ideaal voor het afdrukken van een concept van een brief of memo. Hij is niet geschikt voor het afdrukken van foto’s, maar helpt u wel inkt te besparen als u toch geen afdruk van hoge kwaliteit nodig hebt.

U kunt ook de optie “selectief” zwart-wit gebruiken in plaats van kleur, vooral als u alleen tekst op een pagina wilt afdrukken.

5. Kies een ander lettertype

Kies tot slot eens een minder speciaal lettertype en ga voor de klassieke keuzes zoals Arial, Times New Roman of Calibri. Dit zijn de standaardlettertypes op de meeste printers en computers, dus ze vereisen niet veel inkt om af te drukken. U kunt echter ook andere lettertypen gebruiken, die meer gecondenseerd zijn of een kleinere bestandsgrootte hebben en minder kosten om af te drukken. Enkele goede voorbeelden zijn Century Gothic, Lucida Console en Verdana.

Door deze tips op te volgen over hoe u kunt besparen op inktkosten voor afdrukken, kunt u al snel honderden euro’s per jaar besparen. Druk verstandig af en gebruik altijd de conceptmodus voor platte tekstdocumenten. Bespaar geld door een energiezuinige printer te gebruiken of over te schakelen op een ander lettertype.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *