De 5 beste zwart-wit printers van 2024 om in zwart wit af te drukken & onze 3 favorieten

Monochrome printers of zwart-wit lasers – zonder of met ingebouwde scan-, print- fax en kopieerfuncties – worden steeds meer goedkoper en betaalbaarder. Het is een onomstootbaar feit dat wie alleen maar zwart-wit wil printen, de laser het enige antwoord biedt. De toners hebben niet enkel een veel grotere printopbrengst in vergelijking met de inkjetprinters.

Laserprinters zijn ook robuuster, geluidsvriendelijker en vooral sneller. Ze staan ook bekend voor hun scherpe printafdrukken die niet vlekken, zijn volledig waterdicht en helemaal droog zodra het papier uit de printer rolt. Op deze pagina over de beste zwart-wit printers lees je welke laserprinters momenteel de scepter zwaaien.

Brother

De veelzijdige MFC-L2710DW is speciaal ontworpen voor drukke huishoudens en kleine kantoren waar veelzijdige print, scan en kopie mogelijkheden nodig zijn. Met deze eenvoudig te installeren printer maak je professionele afdrukken en print je gemakkelijk via de draadloze verbinding direct vanaf je...

Brother

De compacte HL-L2310D is speciaal ontworpen voor drukke huishoudens of kleine kantoren. Deze desktop laserprinter is een prima keuze op plekken waar betrouwbare printresultaten vereist zijn en weinig ruimte beschikbaar is.Met hoge printsnelheden tot 30 pagina's per minuut en een grote papierlade...

Brother

De Brother HL-L2350DW Laserprinter is stil, snel, compact en speciaal ontworpen voor thuis of kleine kantoren. Het compacte design zorgt ervoor dat deze zwart-wit printer past op plekken waar weinig ruimte beschikbaar is. Dankzij de hoge printsnelheden, tot 30 pagina's per minuut, hoef je nooit...

Brother

De betaalbare en veelzijdige Brother DCP-L2530DW printer is speciaal ontwikkeld voor huishoudens en kleine kantoren. Ondanks het compacte design heeft deze all-in-one printer zeer veel functionaliteiten, zoals een draadloze netwerkverbinding en hoge printsnelheden. Via de Wi-Fi verbinding print...

Crafts & Co.

Deze Mini Pocket Printer is een printer op thermische techniek. Dit is een techniek waar er geprint wordt door middel van hitte. Top, want dat betekent dat je dus geen (dure) printerinkt hoeft te kopen! Deze techniek wordt onder andere gebruikt in restaurants voor het printen van pinbonnetjes....

Monochroom: meestal zwart-wit laserprinters

Wanneer je alleen maar monochroom of zwart-wit wil printen, kom je al heel vlug uit bij laserprinters. Een laserprinter maakt teksten die haarscherp er uitzien en je hebt geen hinder van inkt die uitdroogt. Tegenwoordig heb je ook laserprinters met een all-in-one systeem. Dit wil zeggen dat je niet alleen met het afdrukapparaat kan printen, maar ook de mogelijkheid wordt geboden om te faxen, kopiëren en te scannen.

Het aantal printen per maand bepaalt je keuze

Wie maar met mondjesmaat print, kiest een ander printtoestel dan als je in grote hoeveelheden print. Vanaf plus minus 50 pagina’s per maand is het budgettair gezien uitstekend om te investeren in een zwart-wit laser voor zakelijke doelstellingen. Het grootste voordeel van een monochrome laserprinter is dat het poeder binnen de toner cartridge geen gevaar loopt om uit te drogen en bijgevolg heel duurzaam is.

Het kostenplaatsje van een printer zit meestal niet in de aankoopprijs. Maar wel in de inkt of toner die je er doorjaagt. Een laser of inkttankprinter functioneert niet met cartridges zoals bij de beter bekende inkjetprinters, maar met ingebouwde toners dat uit poeder bestaat.

De handige functies van een zwart-wit laserprinter

Als je op zoek gaat naar de 3 beste zwart-wit printers zal je rekening moeten houden met speciale functies. Even de belangrijkste mogelijkheden op een rijtje zetten:

A. Het gemak van dubbelzijdig afdrukken

Ze bestaan nog maar heel beperkt: de printers waarbij je eigenhandig het papier moet omdraaien. Dat is uiteraard niet meer van deze tijd. Daarom moet je nagaan bij de aankoop van een zwart-wit laserprinter of dubbelzijdig afdrukken een standaard functie is. Het is immers niet alleen maar gebruiksvriendelijk, maar ook een milievriendelijk concept.

B. Automatische documentinvoer

Bij het uitprinten van een bepaalde hoeveelheid velletjes papier is de optie van een automatische documentdoorvoer (ADF) heel makkelijk en handig. Op deze manier kopieert of scant de laserprinter automatisch 1 of meerdere documentbestanden zonder dat je ernaar moet omkijken.

C. Aanwezigheid van een touchscreen

Via een touchscreen scherm kan je de printer volledig instellen volgens je eigen persoonlijke behoeften. Zo kan je bijvoorbeeld de printvoortgang, de resterende inktvoorraad en foutmeldingen bekijken. Uiteraard kan je zelf instellingen vastleggen die je handig vindt. Dat hoef je dan niet noodzakelijk te doen via de smartphone of laptop.

D. Verbinding met kabel of draadloos

Sta je er op dat je een print maakt vanaf je laptop, smartphone of tablet? Bijna alle printers die nu op de markt aanwezig zijn maken gebruik van Wifi. Apple Airpint inclusief. Het printen zelf gebeurt via internet met de ondersteuning van Google Cloudprinter. Als een draadloze verbinding niet een prioriteit is, dan kan je nog altijd printapparaten aan je thuisnetwerk verbinden met een ethernetkabel of direct met je computer.

Brother HL-L2310D Laserprinter

De compacte Brother HL-L2310D Laserprinter is vooral ontworpen voor kleinere kantoren en vrij drukke huishoudens als je schoolgaande kinderen hebt. Deze laserprinter in desktopvorm komt het beste tot zijn recht op plaatsen waar heel betrouwbare afdrukresultaten verwacht worden en niet zo een grote ruimte beschikbaar is.

De printsnelheid ligt met 30 pagina’s in 60 seconden aan de vrij hoge kant. De HL-L2310D Laserprinter levert puik werk af van hoogstaande kwaliteit met heel duidelijke tekstafdrukken. Een bijkomend voordeel is dat het geluidsniveau van de printer heel laag is en bijgevolg nauwelijks stoort in een kantooromgeving. Door de kleine afmetingen kan deze printer overal op een bureau terecht.

Pluspunten

 • Lang moet je niet wachten op het resultaat van je print. Met 30 pagina’s in 60 seconden ligt de printsnelheid vrij hoog
 • Het compacte formaat van de printer zorgt ervoor dat je het printtoestel overal kan zetten op een bureau
 • De ladecapaciteit van 250 vellen maakt dat je niet elke dag papier moet bijvullen

Minpunten

 • Dit printtype kan enkel maar printen. Andere functies zoals faxen, kopiëren of scannen behoren niet tot de mogelijkheden

Technische specificaties

Printer typeEnkel mogelijkheid tot printen – geen andere functies voorzien
Technologie om af te drukkenLaser
Locatie om te gebruikenKantoor, huishoudelijke omgeving
KleurenprinterNee
Afdrukformaat maximumA4
Printresolutie hoogte maximum2400 dpi
Printresolutie breedte maximum600 dpi
USB aansluiting aantal1

HP LaserJet Pro M203dw Printer

De HP LaserJet Pro M203dw Printer is een zwart-wit laserprinter die geen andere functionaliteiten heeft. Met andere woorden, het is geen all-in-one. Via de direct Wifi modus op deze printer kan je onmiddellijk en rechtstreeks connectie maken met je tablet, laptop of smartphone. Het strakke en compacte ontwerp bespaart heel wat ruimte.

Het printtoestel kan je bij wijze van spreken overal zetten op een bureau. Eén van de belangrijkste eigenschappen van dit printapparaat is het lage, haast geruisloze geluidsniveau. Uitprinten kan dubbelzijdig en het doorsturen van opdrachten gebeurt draadloos via Wifi. Een andere leuke eigenschap is dat je via Google cloud printing documenten drukt vanuit de cloud. Een andere mogelijkheid is langs AirPrint waar je afdruktaken laat uitvoeren wanneer je een iPad of iPhone bezit.

Pluspunten

 • De printsnelheid is meer dan behoorlijk hoog. Met 28 pagina’s in 60 seconden moet je niet lang wachten om een zogenaamde proefdruk te lezen
 • De verbruik kosten van een pagina zijn heel laag. In feite betaal je heel weinig voor inktgebruik
 • Draadloos afdrukken van je documenten kan via e-mail print, Apple AirPrint of Google Cloud Print

Minpunten

 • Dit printtype kan enkel maar printen. Andere functies zoals kopiëren, scannen of eventueel faxen behoren niet tot de mogelijkheden

Technische specificaties

Printer typeEnkel mogelijkheid tot printen – geen andere functies voorzien
Technologie om af te drukkenLaser
Locatie om te gebruikenKantoor
KleurenprinterNee
Afdrukformaat maximumA4
Printresolutie hoogte maximum1200 dpi
Printresolutie breedte maximum1200 dpi
USB aansluiting aantal1

HP LaserJet Pro MFP M148fdw All-in-one Printer

De HP LaserJet Pro MFP M148fdw All-in-one Printer is een zwart wit printer. Maar in tegenstelling met de bovenstaande modeltypes is deze printer een all-in-one. Naast alleen maar printen, beschikt de LaserJet Pro MFP M148fdw ook over een fax, kopieer- en scanoptie. Je print in vrij grote hoeveelheden. De capaciteit van het papier is vastgesteld op 250 vellen. Hierdoor ben je niet verplicht om elke dag papier aan te vullen.

De printsnelheid is met 28 pagina’s in 60 seconden eveneens een grote meevaller. Deze printer functioneert het beste in een middelgrote en grote kantooromgeving. Dit heeft te maken met de verschillende functies die dit apparaat biedt en uiteraard ook het grote papiervolume dat in één tijd kan worden verwerkt. Een niet onbelangrijk markant detail. Toners gaan een langere tijd mee dan cartridges en zijn ook voordeliger in aankoopprijs.

Draadloos scannen en printen kan je via je tablet, smartphone of pc. Dit in combinatie met Wifi direct, Apple Airprint of Cloud Print. Omdat je automatisch dubbelzijdig kan printen, hoef je de papieren exemplaren niet handmatig stuk voor stuk om te draaien. Voor alle misverstanden uit de weg te ruimen: de printer drukt enkel in zwart wit af.

Pluspunten

 • Het is een 4-in-1 printer. Naast het printen kan dit toestel ook faxen, kopiëren en scannen
 • De afdruksnelheid ligt tamelijk hoog met 28 pagina’s per minuut. Lang zal je niet moeten wachten op je bedrukte documenten
 • Draadloos afdrukken van je documenten kan via e-mail print, Apple AirPrint of GoogleCloud Print

Minpunten

 • Er bestaat niet de mogelijkheid om in kleuren te printen

Technische specificaties

Printer typeEen all-in-one. Je kan ermee printen, faxen, scannen en kopiëren
Technologie om af te drukkenLaser
Locatie om te gebruikenKantoor
KleurenprinterNee
Afdrukformaat maximumA4
Printresolutie hoogte maximum1200 dpi
Printresolutie breedte maximum1200 dpi
USB aansluiting aantal1