De beste Mobiele Fotoprinters uit onze test: een review

De dag van vandaag worden een stortvloed aan foto’s gemaakt. Meer dan ooit. Maar soms wil je foto’s ook ‘tastbaar’ mee naar huis nemen na een vrolijk avondje dollen met vrienden. Dan kan je tegenwoordig foto’s uitprinten vanaf je smartphone als vervanger van de vroegere ouwe getrouwe Polaroid. Mobiele fotoprinters of pocket fotoprinters spelen hier handig op in waar je precies naar op zoek bent. Deze 3 mobiele fotoprinters zorgen ervoor dat herinneringen levendig worden gehouden op papier zoals dat vroeger het geval was: Fujifilm Instax Mini Link, HP Sprocket Studio Snow en Canon Zoemini.

Een pocketprinter of mobiele fotoprinter: wat is het eigenlijk?

Een mobiele fotoprinter – ook wel pocketprinter genoemd – is een heel compact printtoestel waarmee je foto’s kan afdrukken, waar je ook bent. Dat kan zowel bij je thuis zijn, maar ook onderweg of wanneer je op vakantie bent. Heel handig als je kiekjes meteen wil bekijken op papier. De enige accessoires dat je bij de hand moet hebben is een zakmodel fotoprinter en fotopapier. De ideale oplossing voor mensen die hun fotoherinneringen tastbaar willen bewaren in plaats van op een godvergeten harde schijf van je computerapparaat.

Bij de aankoop van een mobiele fotoprinter: welke factoren spelen een rol?

Zoals dat het geval is bij zoveel elektronische toestellen moet je op voorhand weten waar je moet opletten bij aankoop van een pocket fotoprinter zodat je geen kat in een zak koopt. Volgende factoren spelen hierbij een doorslaggevende rol:

 • kijken naar de resolutie van foto’s bij het afdrukken
 • de methode van printen
 • het gebruiksgemak van de applicatie
 • de extra functietools die standaard worden meegeleverd

Kijken naar de fotoresolutie

Een heel belangrijke rol van geprinte foto’s is uiteraard de resolutie. Hoe hoger de beeldresolutie, hoe gedetailleerder de foto’s worden afgedrukt. Bij foto’s wordt dit uitgedrukt in dpi (dots per inch). Pocket fotoprinters zijn vaak gebaseerd op dye-sublimation techniek. Dat is een technologie waarbij de fotoafbeeldingen een langere levensduur hebben dan de klassieke afgedrukte fotoshots. Het grote pluspunt is dat de mobiele fotoprinters ongevoelig zijn voor vingerafdrukken en quasi watervast zijn.

Verlies het foto formaat niet uit het oog

Het is heel belangrijk om op voorhand na te gaan hoe groot de foto’s zijn, die je mobiele fotoprinter kan afdrukken. Door de band genomen kunnen mobiele fotoprinters plaatjes afdrukken ter grootte van visitekaartjes. Om niet met de rug tegen de muur te staan en een miskoop te vermijden, kan je best op voorhand lezen hoe groot de uitgeprinte afbeeldingen zijn.

Gebruiksvriendelijkheid

Het gebruiksgemak van een pocketprinter is uiteraard niet te verwaarlozen. Meestal werken de fotoprinters met een mobiele applicatie, waardoor je heel makkelijk vanaf je smartphone foto’s kan laten afdrukken. Op deze manier kan je dus overal foto’s printen, waar je ook bent. De meeste applicaties werken heel simpel en draadloos. Je selecteert je favoriete foto en je drukt op print. Klaar is kees. De verbinding wordt in de meeste gevallen gemaakt via Bluetooth.

Besteed aandacht aan het fotopapier

Voor een mobiele fotoprinter heb je een bepaald soort papier nodig om je foto’s af te drukken. Dit papier beschikt over speciale lagen die ervoor zorgen dat de kleuren waarheidsgetrouw worden weergegeven. Bij aankoop wordt vaak een klein aantal fotopapier standaard meegeleverd. Wanneer je door je papiervoorraad zit, zal je nieuwe moeten kopen. Let wel op dat die kosten wel eens aardig kunnen oplopen als je veel foto’s wil gaan afprinten. Hou daar wel degelijk rekening mee.

De 3 beste fotoprinters uitgelicht

Het aanbod van pocketprinters is niet zo bijzonder groot. Niettemin zijn er enkele voorname spelers in dit marktsegment. Hieronder zetten we 3 mobiele fotoprinters in de schijnwerpers met de voor- en nadelen. Een kleine round-up:

Fujifilm Instax Mini Link mobiele fotoprinter

Deze Fujifilm Instax Mini Link leent zich uitstekend voor thuisgebruik. Maar ook voor onderweg als je ergens bent. Het toestel is op een eenvoudige manier te installeren en je kan er helemaal draadloos vanaf je mobiel telefoontoestel mee afdrukken. Deze mobiele fotoprinter heeft enkele leuke functies die het plaatje helemaal compleet maken, letterlijk en figuurlijk. Filters, een surprise mode en effecten worden moeiteloos toegevoegd.

Of ben je van plan enkele beelden in een collage uit te rollen? Met deze fotoprinter vormt dit geen enkele probleem. Je foto’s kan je naast de eerder vermelde effecten en filters ook nabewerken met Sketch, Edit en Print. De mogelijkheid bestaat om 5 vrienden een foto te laten uploaden. De printer maakt er dan zelf een collage van. Voor het bewerken en uitprinten wordt beroep gedaan op de Instax mini Link app. Dolkomische collages zijn mogelijk met de surprise mode. Met deze compacte printer druk je meteen foto’s af, waar je ook bent.

Pluspunten

 • Draadloos afdrukken via je smartphone
 • Heeft verschillende functies waaronder effecten en filters
 • De surprise mode zorgt dat er hilarische collages ontstaan
 • Heel makkelijk te gebruiken

Minpunten

 • Weinig op aan te merken

Technische specificaties

Merk Fujifilm
App noodzakelijk ja
Compatibiliteit met verschillende apparaten mogelijk
Gewicht van het toestel 328 gram
Verbinding mobiele data app is vereist om alle functies te kunnen gebruiken
Categorie pocket printer

HP Sprocket Studio Snow mobiele fotoprinter

Mooie momentopnames terug in leven brengen. Dat kan met deze HP Sprocket Studio Snow fotoprinter. Met dit compacte toestel kan je kwaliteitsvolle foto’s uitprinten op een formaat van 10 x 15 centimeter. En dit zowel met de fotoalbums als sociale media via je smartphone. Voor de betere kwaliteit te garanderen, wordt aanbevolen om gebruik te maken van het glanzende HP Sprocket papier. Dit heeft vooral te maken omwille van drie specifieke eigenschappen van het papier: waterbestendig, onkreukbaar in scheuren en veegvast. Voordat je de foto’s gaat afdrukken, kan je nog de beelden eerst via de Sprocket app aanpassen met kaders en stickers. Daarnaast zijn er sjablonen voorzien voor pasfoto’s, speciale collages of kaartjes. De mogelijkheid bestaat dat 3 personen tegelijk verbinding kunnen maken met het printtoestel dankzij Bluetooth.

Pluspunten

 • Je kan foto’s afdrukken op een formaat van 10 x 15 centimeter
 • 3 personen kunnen tegelijk verbinding maken met de fotoprinter
 • Er zijn verschillende sjablonen voorzien voor het maken van pasfoto’s of speciale collages

Minpunten

 • Het aanbevolen papier is tamelijk prijzig

Technische specificaties

Merk HP
App noodzakelijk voor volledige functionaliteit nee
Vereiste Bluetooth ja
Gewicht van het toestel 2,294 kologram
Verbinding mobiele data app is niet altijd vereist
Categorie pocket printer

Canon Zoemini mobiele fotoprinter

Met de Canon Zoemini leg je alle foto herinneringen vast. Het printtoestel is makkelijk in je handtas te stoppen of zelfs in je broekzak. Je kan meteen afdrukken, waar je je ook bevindt. Je smartphone kan je makkelijk verbinden dankzij Bluetooth. Originele social media foto’s of uit je eigen persoonlijk album zijn heel makkelijk uit te printen binnen de minuut. Een coole foto van 5 op 7,6 centimeter is letterlijk en figuurlijk binnen de kortste keren in handbereik.

De afdrukken zijn bestendig tegen scheuren en ook tegen eventuele vlekken. Daarnaast heb je de mogelijkheid om de foto’s eerst nog even na te bewerken voor dat je uiteindelijk gaat uitprinten. Wanneer je de Canon Mini Print app downloadt kan je meteen aan de slag met filters, tekeningen, teksten, frames en meer van dit fraais. Zorg wel dat je de foto’s afdrukt met het authentieke Canon Zink fotopapier waarvoor je geen inkt nodig hebt. Om die reden is deze printer een echte topper tussen de pocket fotoprinters.

Pluspunten

 • Je kan de printer onderweg makkelijk meenemen in je broekzak als je wil
 • De Canon Zink technologie zorgt er voor dat geen inkt meer wordt gebruikt
 • In 50 seconden worden foto’s moeiteloos afgedrukt

Minpunten

 • De prijs ligt aan de hoge kant

Technische specificaties

Merk Canon
App noodzakelijk ja
Compatibel met besturingssystemen iOS en Android
Gewicht van het toestel 160 gram
Categorie pocket printer