De 5 beste laserprinters van 2024 & onze 3 favorieten

Een printer is een heel handig apparaat voor elke computer: op kantoor of bij je thuis. Wanneer de tijd is aangebroken om een printtoestel te kopen, sta je sowieso voor de keuze: een inktjetmodel of een laserprinter. Hoewel inkjetprinters een straatlengte voorsprong hebben als je foto’s wil afdrukken in kleur, bieden laserprinters heel wat andere voordelen. Vooral op vlak van productiviteit en kostenefficiëntie.

Brother

De veelzijdige MFC-L2710DW is speciaal ontworpen voor drukke huishoudens en kleine kantoren waar veelzijdige print, scan en kopie mogelijkheden nodig zijn. Met deze eenvoudig te installeren printer maak je professionele afdrukken en print je gemakkelijk via de draadloze verbinding direct vanaf je...

HP

Dit is de HP Color LaserJet Pro MFP M283fdw - All-in-One printer.De M283fdw van HP is ideaal voor zakelijk gebruik. De printer kan onder andere dubbelzijdig afdrukken, heeft automatische documentinvoer en naast printen, kopieren en scannen is ook faxen mogelijk. Daarnaast maakt het apparaat...

Brother

De compacte HL-L2310D is speciaal ontworpen voor drukke huishoudens of kleine kantoren. Deze desktop laserprinter is een prima keuze op plekken waar betrouwbare printresultaten vereist zijn en weinig ruimte beschikbaar is.Met hoge printsnelheden tot 30 pagina's per minuut en een grote papierlade...

Brother

De Brother HL-L2350DW Laserprinter is stil, snel, compact en speciaal ontworpen voor thuis of kleine kantoren. Het compacte design zorgt ervoor dat deze zwart-wit printer past op plekken waar weinig ruimte beschikbaar is. Dankzij de hoge printsnelheden, tot 30 pagina's per minuut, hoef je nooit...

HP

Dit is de HP LaserJet M110we Laserprinter. 's Werelds kleinste laserprinter in zijn klasse is ontworpen voor efficiëntie met snel printen en de tijdbesparende HP Smart-app. De printer wordt geleverd met HP+, het slimme printsysteem waarmee je vrijwel overal verbonden blijft en kunt printen. Deze...

Waarom kiezen voor een laserprinter?

Geen inktvlekken

Een uitgeprint document met inkt dat heel vlekkerig is, komt bij de buitenstaander heel onprofessioneel over. Met een laserprinter hoef je je daar geen zorgen over te maken. De toner, die deel uitmaakt van laserprinters, hecht zich aan papier met de hulp van statische elektriciteit. Vervolgens wordt diezelfde lasertoner met de nodige warmte aan het papier vastgesmolten. Dit in groot contrast tot documenten die worden gemaakt met inkjetprinters, is er geen natte en vochtige inkt te bespeuren wanneer het papier bijvoorbeeld wordt bevochtigd door een bezwete handpalm. Het ultieme resultaat is dat de teksten en foto-afbeeldingen die op het papier worden uitgeprint, altijd duidelijk en leesbaar zijn.

De printkosten bij een laserjet zijn vrij laag

beste laserprinter

De aankoopprijs van een laserprinter is in de loop van de jaren aanzienlijk naar beneden gegaan. In die mate zelfs dat laserprinters nauwelijks meer kosten dan kwalitatief hoogstaande inkjetprinters. Het verschil in kosten heeft nu vaak te maken met de vervangbare toner cartridges. De cartridges van een toner kosten traditioneel een stuk meer dan inktpatronen. Maar de paginakosten voor een laserprinter liggen anderzijds heel wat lager omdat de cartridge veel meer pagina’s produceert dan een modaal inktpatroon. Om even een vergelijking te maken. Met een lasertoner druk je plus minus 1500 vellen af. Voor een inktjet patroon ligt dat aantal slechts op een 150 tal exemplaren.

Printsnelheid ligt een stuk hoger bij de beste laserprinters

Laserprinters moeten wel eerst opwarmen om de fuser – de rol van een laserprinter – op temperatuur te krijgen. Eens de warmtegraad bereikt is, print een laserprinter 50 procent sneller dan een inkjet. Laserprinters – zowel zwart-wit als kleuren – zijn niet alleen veel sneller, maar de papierlade heeft over het algemeen een veel grotere opslagcapaciteit. Om de haverklap de papierlade bijvullen is niet nodig. Een ander groot voordeel bij laserprinters is dat ze minder vaak vastlopen omdat ze gebouwd zijn om grote afdruktaken te vervullen. Dit in tegenstelling met inkjetprinters.

Toners die hergebruikt worden: opletten geblazen

Net zoals bij inkjetprinters zijn er ook herbruikbare toners voor laserprinters voor handen. Die lijken op het eerste gezicht heel voordelig uit te vallen, maar achteraf bekeken kan dit wel eens lelijk tegenvallen. Een laserprinter maakt gebruik van een drum, een koker die het poeder in de toner op de vellen print. Deze zogeheten drum is onderhevig aan slijtage en moet met de regelmaat van een klok worden vervangen. Het addertje dat onder het gras schuilt is dat de hergebruikte toner in vele gevallen een oude drum is met de aanwezige slijtageverschijnselen. De kans is immers vrij groot dat je hierdoor wordt geconfronteerd met printfouten.

Kiezen voor een kleuren laserprinter of een zwart-wit model?

Bij de aanschaf van een laserprinter zal je sowieso een keuze moeten maken: een kleuren laserprinter of een zwart-wit laserprinttype? Bedenk eerst voor welke doeleinden je een laserprinter nodig hebt. Een zwart-wit model heb je tegenwoordig al voor rond de 90 euro. Een laserprinter in kleur tik je al op de kop voor om en bij de 120 euro. Een kleurenprinter geeft uiteraard een beter overzicht dan een printmodel met alleen maar grijze of zwarte tinten. Dat is zeker het geval wanneer je tamelijk veel grafieken moet afdrukken op kantoor.

Goedkoop is vaak duurkoop

Wanneer je op het punt staat om een laserprinter te kopen, zal je niet alleen de aankoopprijs in de gaten moeten houden. Ook de productieprijs – lees de printkost – speelt een doorslaggevende rol. Heel vaak is het zo dat bij een goedkope laserprinter de kostprijs van een print een stuk hoger ligt dan bij de meer duurdere laserprinters.

De Beste Laserprinters

Kyocera Ecosys M5526cdw/KL3 Laserprinter

De Kyocera Ecosys M5526cdw/KL3 Printer is een all-in-one laserprinter die gedetailleerde kleuren weergeeft. De printer functioneert het best in een kleine kantooromgeving. Na een kleine opwarming wacht je nog geen 3 seconden op een kleurenafdruk. Het toestel print maar liefst 26 pagina’s per minuut.

De Ecosys M5526cdw/KL3 kan naast kleuren afdrukken afleveren, dubbelzijdig printen, kopiëren, scannen en faxen. Ook wel een 4-in-one toestel genoemd. Kopiëren of scannen die je probleemloos 50 keer na elkaar dankzij de automatische documenteninvoer (ADF).

Door het dubbelzijdig scannen spaar je heel veel tijd bij het printen van documenten. Het apparaat is voorzien van een lcd scherm waarop je de opdrachten instelt.

Pros
 • Het grote voordeel is dat het een 4-in-1 printer is. Naast de functies van printen, kopiëren en scannen beschikt het toestel ook over een fax
 • Een stapel papier kan in één keer worden verwerkt dankzij de automatische documentinvoer (ADF)
 • De afdruksnelheid ligt vrij hoog met 26 pagina’s per 60 seconden. Lang moet je niet wachten op je documenten
Cons
 • De printer neemt hoe dan ook wat ruimte in beslag

Technische specificaties

Printertype4-in-1 printer
PrinttechologieLaserprinter
Locatie om te gebruikenKantoorprinter
KleurenprinterJa
BeeldschermTouchscreen
Maximaal drukformaatA4

Lexmark MC3326adwe Laserprinter

De Lexmark MC3326adwe Laserprinter is de ideale printer voor kantoor wanneer je je productie wil verhogen. Wachten op een geprint vel wordt tot een minimum herleid. Met een afdruksnelheid van 24 vellen per 60 seconden moet je geen 3 seconden meer wachten voor dat je document eruit rolt.

Deze kleurenprinter heeft alles in huis om kantoortaken te vervullen. Naast het klassieke printen, scannen of kopiëren beschikt de printer nog over een extra optionele functie: faxen. Het is dus een zogenaamd 4-in-1 toestel. Met de MC3326adwe Laserprinter druk je niet alleen via Wifi af vanaf een laptop of pc, maar ook via de tablet of smartphone.

Via de ruggensteun van de Lexmark app print je onmiddellijk documenten uit. Wanneer je geen afdruk hebt, gaat het toestel automatisch in slaapstand. Met deze modus kan je energie besparen. Het toestel beschikt eveneens een invoercapaciteit die aan de hoge kant ligt. Met 250 vellen opslag moet je niet meteen papier bijvullen.

Pros
 • Deze Lexmark printer is een 4-in-one printer. Dat betekent dat je naast printen, kopiëren en scannen ook mee kan faxen
 • De capaciteit om papier in te voeren ligt aan de vrij hoge kant met 250 vellen zodat je niet de hele tijd papier moet aanvullen
 • De afdruksnelheid ligt vrij hoog met 24 pagina’s per 60 seconden. Lang moet je dus niet wachten op je documenten
Cons
 • Wanneer je beperkt bent in de ruimte, zal je een kleinere printer moeten kiezen

Technische specificaties

Printertype4-in-1
PrinttechnologieLaserprinter
Locatie om te gebruikenKantoorprinter
Ingebouwde WifiJa
KleurenprinterJa
BeeldschermTouchscreen
Maximaal drukformaatA4

HP LaserJet Pro MFP M28w Laserprinter

De HP LaserJet Pro MFP M28w Printer is wellicht de kleinste all-in-one printer in zijn categorie. Maar door de speciaal voorziene zakelijke functies is dit apparaat ideaal om op kantoor te gebruiken. Zo kan je bijvoorbeeld scannen naar een PDF formaat of naar een bepaald e-mailadres.

Kopiëren van een ID-kaart aan de voor- of achterkant is mogelijk op 1 vel papier. Ondanks het compacte formaat van de printer, kan je makkelijk 150 vellen in de papierlade kwijt. Bovendien bestaat de optie om diezelfde papierlade in te klappen wanneer je voorlopig geen documenten meer moet afdrukken. Zo neemt het printapparaat nauwelijks ruimte in beslag op je bureau.

Voor alle duidelijkheid: met deze printer is het niet mogelijk kleurenafdrukken te maken. Het toestel print in zwart-wit. Het voordeel van dit apparaat. De toner is voor geïnstalleerd. Bijgevolg kan je probleemloos meteen aan de slag.

Pros
 • Het is een all-in-one printer. Naast printen, zijn kopieer en scan-functies eveneens aanwezig
 • De afmetingen van de printer zijn heel compact en neemt nauwelijks ruimte in beslag. Het is heel makkelijk om het toestel op je bureau te plaatsen
 • De afdruksnelheid in zwart-wit bedraagt 18 vellen in 60 seconden
Cons
 • Deze zwart-wit printer is niet in staat om in kleuren af te drukken

Technische specificaties

PrintertypeAll-in-one printer
PrinttechnologieLaserprinter
Locatie om te gebruikenThuisgebruik, kantoor
Ingebouwde WifiJa
KleurenprinterNeen
Maximaal drukformaatA4

Veelgestelde vragen over laserprinters

Wat is het verschil tussen een laserprinter en een inkjetprinter?

Laserprinters maken met toner een beeld op een drum, dat vervolgens op papier wordt overgebracht. Inkjetprinters gebruiken kleine spuitmondjes om inkt op het papier te spuiten.

Wat kun je met een laserprinter?

Een laserprinter is een type computerprinter dat tekst en afbeeldingen van hoge kwaliteit produceert. De afdrukken zijn over het algemeen scherper en helderder dan die van inkjetprinters. Laserprinters zijn meestal duurder in aanschaf dan inkjetprinters, maar ze gaan langer mee en produceren meer afdrukken.