De belangrijkste papierformaten in Europa

In Europa zijn er verschillende formaten papier in gebruik, afhankelijk van de regio en het doel van het papier. In dit artikel zullen we de belangrijkste formaten behandelen en wat hun specifieke doeleinden zijn.

ISO-formaat

Het ISO-formaat is het meest voorkomende papierformaat in Europa en wordt ook wel A-formaat genoemd. Het ISO-formaat is opgesteld door de International Organization for Standardization (ISO) en is bedoeld om een consistent formaat te hebben voor papier dat gebruikt wordt voor commerciële doeleinden, zoals drukwerk, enveloppen en briefpapier.

A4 papierformaatHet ISO-formaat bestaat uit een reeks maten die gebaseerd zijn op het “golden ratio”, een verhouding van 1:1,618. Dit betekent dat elk formaat groter is dan het vorige formaat met een factor van 1,618. Hierdoor zijn de maten van het ISO-formaat logaritmisch opgebouwd, wat betekent dat ze steeds snel groter worden naarmate ze groter worden.

Het standaardformaat voor drukwerk in Europa is het A4-formaat, dat 210 mm breed en 297 mm lang is. Andere populaire formaten in het ISO-formaat zijn het A3-formaat (297 mm breed en 420 mm lang), het A5-formaat (148 mm breed en 210 mm lang) en het A6-formaat (105 mm breed en 148 mm lang).

Goedkoop printpapier kopen

ANSI-formaat

Het ANSI-formaat is een ander veelgebruikt papierformaat in Europa, vooral in de Verenigde Staten. Het ANSI-formaat is opgesteld door de American National Standards Institute (ANSI) en is vooral populair in de Verenigde Staten en Canada. Het ANSI-formaat is echter ook wel in gebruik in Europa, vooral voor professioneel drukwerk en technische tekeningen.

Het ANSI-formaat is opgebouwd uit een reeks maten die gebaseerd zijn op het standaardformaat van 8,5 inch breed en 11 inch lang. Dit formaat, het ANSI A-formaat, is vergelijkbaar met het A4-formaat van het ISO-formaat. Andere populaire formaten in het ANSI-formaat zijn het ANSI B-formaat (11 inch breed en 17 inch lang), het ANSI C-formaat (17 inch breed en 22 inch lang) en het ANSI D-formaat (22 inch breed en 34 inch lang).

Andere formaten

Naast het ISO-formaat en het ANSI-formaat zijn er nog enkele andere formaten die gebruikt worden in Europa, hoewel deze minder vaak voorkomen.

Het Royal-formaat is bijvoorbeeld een formaat dat voornamelijk gebruikt wordt in het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Het Royal-formaat is groter dan het ISO-formaat en is opgebouwd uit een reeks maten die gebaseerd zijn op het formaat van 20 inch breed en 25 inch lang. Dit formaat, het Royal A-formaat, is vergelijkbaar met het A3-formaat van het ISO-formaat. Andere populaire formaten in het Royal-formaat zijn het Royal B-formaat (25 inch breed en 38 inch lang), het Royal C-formaat (38 inch breed en 50 inch lang) en het Royal D-formaat (50 inch breed en 75 inch lang).

Het Ledger-formaat is een ander formaat dat voornamelijk gebruikt wordt in de Verenigde Staten, maar ook wel in Europa. Het Ledger-formaat is vergelijkbaar met het ISO-formaat, maar is groter en is opgebouwd uit een reeks maten die gebaseerd zijn op het formaat van 17 inch breed en 11 inch lang. Dit formaat, het Ledger A-formaat, is vergelijkbaar met het A3-formaat van het ISO-formaat. Andere populaire formaten in het Ledger-formaat zijn het Ledger B-formaat (11 inch breed en 17 inch lang) en het Ledger C-formaat (17 inch breed en 22 inch lang).

Papierformaten samengevat

In Europa zijn er verschillende formaten papier in gebruik, afhankelijk van de regio en het doel van het papier. Het ISO-formaat is het meest voorkomende formaat en wordt gebruikt voor commerciële doeleinden, zoals drukwerk, enveloppen en briefpapier. Het ANSI-formaat is ook populair in Europa, vooral voor professioneel drukwerk en technische tekeningen. Daarnaast zijn er ook enkele andere formaten die gebruikt worden, zoals het Royal-formaat en het Ledger-formaat, hoewel deze minder vaak voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *