De 5 beste kleine 3D-printers voor de ultieme creatieve vrijheid

Het is tegenwoordig mogelijk om voor een betaalbare prijs een van de beste kleine 3D printers in huis te halen. De techniek van het driedimensionaal printen is nog steeds aan het verbeteren. Er zijn steeds meer leuke items en voorwerpen die mensen graag printen voor het huishouden, maar ook in het starten van kleine bedrijfjes vanuit huis.

In dit artikel behandelen we de beste kleine 3D printers in een lage prijsklasse die geschikt zijn voor zowel thuis als op het kantoor of waar dan ook.

Creality 3D

De Creality Ender 3 PRO is een mooie, compacte 3D-printer met een middelgroot printoppervlak (220x220x250 mm) voor een zeer betaalbare prijs. Dit is een upgrade van de originele Ender-3 en daarmee dé budgetprinter van Creality 3D. Met verbeterde mechanische eigenschappen en...

3D&print

Deze open source 3D printer is het perfecte instapmodel voor doe-het-zelvers. De low cost 3D-printer is eenvoudig te installeren en print haast geluidloos. Met de single extruder kun je de tofste PLA 3D creaties printen met hoge precisie. Instapmodel...

Bresser

Bresser Raptor 3D printer, is de meest compacte van alle Bresser 3D printers. Laat u niet misleiden door zijn formaat, laat u overtuigen door zijn prestaties! Ondanks zijn compacte ontwerp heeft deze printer een verbazingwekkend printformaat van 100 x 105 x 100 mm, waardoor hij ideaal is voor...

Creality 3D

De Creality 3D Ender-3 is een 3D-printer dat een nieuwe generatie van betaalbare én betrouwbare 3D-printers inluidt. De printer is geschikt voor beginners en medium gevorderden. Innovatief design dat een basis Prusa frame combineert met de typische "V-slot"...

Creality 3D

De Creality Ender 3 V2 is de vernieuwde en verbeterde versie van Creality Ender 3 (Pro). Zichtbare verbeteringen zijn dat de printer veel stiller is, een geheel nieuw groot bedieningscherm heeft, een betere printkop, vlakke glasplaat en stelknoppen voor het aanspannen van de...

Kleine driedimensionale printers

De tijd van logge 3D printers die nauwelijks op een kantoortafel passen en niet te tillen zijn, zijn inmiddels lang voorbij. Een 3D printer past tegenwoordig op een kantoortafel of gewoon thuis in de werkkamer.

Dankzij de compactheid van veel 3D printers zijn ze ook makkelijk te vervoeren. Veel kleine 3D printers zijn snel in elkaar te zetten en daarom ook erg mobiel. Dat de 3D printers die we in dit artikel bespreken klein zijn, betekent niet dat ze qua kwaliteit onder doen aan grotere 3D printers.

De beste kleine 3D printers

Kleine 3D printers zijn te gebruiken voor veel verschillende voorwerpen. Ben je een beginner, dan is het niet nodig om gelijk aan de grote en geavanceerde printers van tegen de duizend euro te beginnen.

Je kunt gewoon simpel met een kleine 3D printer op je bureau drinkbekers printen, maar ook de 3D printhobby combineren met een hobby van modelbouwen, speelgoedautootjes namaken of rariteiten opknappen. Er zijn echt ongekende mogelijkheden met een 3D printer. Misschien heb jij wel een gouden idee waarmee jij een eigen bedrijfje vanuit je huis kan beginnen.

Kleine en goedkope 3D printers

In de prijscategorie van enkele honderden euro’s zijn er zeker printers te vinden die mooie voorwerpen van goede kwaliteit kunnen printen. Een wifi verbinding met de computer kan echter niet worden verwacht. Meestal moet er gebruik worden gemaakt van een printeropdracht via een memorystick of er moet een USB-kabel worden getrokken naar een computer of laptop.

Ook moeten 3D printers in deze prijscategorie vaak zelf in elkaar worden gezet. Omdat dit soort 3D printers geen behuizing hebben, kunnen de elementen het printvoorwerp beschadigen tijdens het printen. Dat gezegd hebbende, is het natuurlijk wel bijzonder dat er nu goedkope 3D printers zijn met een degelijke kwaliteit.

Kenmerken om op te letten

Voordat je een 3D printer aanschaft, wil je natuurlijk wel weten welke materialen een dergelijk apparaat kan verwerken. Alleen PLA of ook andere plasticsoorten? Daarnaast wil je weten welke afmetingen het printoppervlak is: hoe groot kan je maximaal printen? De kwaliteit, de kleur van de prints, zijn ook niet onbelangrijk. Bij veel kleine printers zitten er minder opties op dan met geavanceerde 3D printers en is het niet altijd mogelijk om rechtstreeks vanaf de computer te printen.

Creality 3D Ender-3 v2 – 3D printer

Als we het hebben over de Creality 3D Ender-3 V2, dan hebben we het over een degelijke, maar kleine printer van enkele honderden euro’s voor ieders huis- of werkkamer. Er zijn flink wat verbeteringen ten opzichte van de voorganger (de Ender 3). Het printbed is inmiddels verwarmd, wat een enorme vooruitgang is voor de printkwaliteit. Wel duurt de opwarmtijd wat lang, zo ongeveer 5 minuten, maar wat verwacht je van een printer in die prijscategorie? Ook is het toestel stiller dan de voorgaande printer.

De printer is een prima printer voor beginners en het bouwoppervlak is met 22cm hoog, 22cm breed en 25cm diep helemaal niet slecht. Je kunt met de printer allereerst printen met PLA, maar ook PETG en TPU kan je gebruiken met dit apparaat. Hoewel je de afstand van het printbed tot de printkop zelf in moet stellen, gaat dat al wat makkelijker dan de vorige Ender 3.

 • Kan gebruikt worden met meerdere filamenten
 • Groot oppervlak, geschikt voor grotere objecten
 • Topprinter voor de echte beginner
 • Zelf het printbed instellen is lastig

Anycubic 3D Photon

- Photon - Mono M3

Belangrijkste kenmerken van de Anycubic Photon M3

 • Groot bouwvolume: 163,9 x 102,4 x 180 mm (L x B x H)
 • Afmetingen apparaat: 269 x 256 x 425 mm (L x B x H)
 • 7,6 inch 4K monochroom...

De Photon 3D printer van Anycubic print met een hoge resolutie voor de prijsklasse: de printer kost in de meeste winkels nog geen eens 200 euro. Niet voor niets is deze printer in 2019 uitgeroepen tot de beste budget 3D printer van het jaar.

De gebruiksvriendelijkheid van de Photon is ook goed. Niet alleen wordt er een handige handleiding meegegeven waarin staat hoe je het apparaat gebruikt, schoon moet houden en de regels voor de veiligheid. Ook wordt er gelijk een mondkapje meegeleverd, drie paar rubberen handschoenen, één spateltje en zelfs een USB-stick waarmee je de opdrachten kunt geven.

Je kunt dus echt als hobbyist gelijk aan de slag met deze een van de beste kleine 3D printers. Niet alleen het mondkapje zorgt voor een veiligere werkomgeving, ook het ingebouwde filter zorgt ervoor dat de gebruiker geen gevaarlijke dampen inademt. Het printoppervlak van 15,5 keer 15,5 keer 6,5 centimeter is relatief klein.

 • De beste verhouding tussen prijs en kwaliteit
 • Enorm hoge afdrukresolutie (0,025 tot 0,01)
 • Een van de weinige beste kleine 3D printers mét behuizing
 • Relatief klein printoppervlak (15,5 x 15,5 x 6,5)

Creality Ender-3 S1 3D-printer

De zeer betaalbare Crealty Ender 3 3D printer is in onze top 3 een van de duurdere en scoort daarom beter op de meeste kenmerken. De printkop is erg innovatief en print veel verschillende geavanceerde 3D prints. Het printbed wordt automatisch op de juiste hoogte gesteld, dus dat hoeft niet handmatig.

In deze prijscategorie is het de bedoeling dat je de printer zelf in elkaar zet. Met de handleiding is het mogelijk om dat bouwproces in nog geen halfuur klaar te hebben. Alle hulpmiddelen zitten erbij om de printer snel klaar te hebben. Het printoppervlak is net ietsjes groter dan de goedkopere Ender 3 V2 die we hierboven hebben behandeld: 27 x 22 x 22 centimeter.

 • Groter printoppervlak voor grotere voorwerpen
 • Je hoeft niet het printbed zelf in te stellen
 • Heeft sensoren voor filament tekort