Beste HIPS filamenten voor het maken van 3D prints: alles wat je moet weten

Als je een 3D-printer hebt, dan weet je dat de keuze van filamenten een cruciale rol speelt bij het maken van hoogwaardige prints. HIPS filament is een van de populaire filamenten die gebruikt wordt voor 3D-printen. In dit artikel zullen we je helpen om de juiste HIPS filamenten te kiezen voor jouw specifieke project. We bespreken de eigenschappen van HIPS filament, de top filamenten op de markt en geven je tips om het meeste uit je HIPS filamenten te halen.

ESUN

Omschrijving HIPS van eSun is een sterk en licht buigzaam filament. Het materiaal HIPS (High-Impact Polystyrene) is oplosbaar in limoneen en wordt veel gebruikt als support materiaal naast ABS. Beide kunststoffen hebben namelijk dezelfde printtemperatuur. HIPS lijkt...

Renkforce

Renkforce Filament HIPS 2.85 mm Zwart 500 g Features Highlights Ondersteunende structuur voor ABS Pro Oplosbaar in D-limoneenextract Leveromvang

ESUN

Omschrijving HIPS van eSun is een sterk en licht buigzaam filament. Het materiaal HIPS (High-Impact Polystyrene) is oplosbaar in limoneen en wordt veel gebruikt als support materiaal naast ABS. Beide kunststoffen hebben namelijk dezelfde printtemperatuur. HIPS lijkt...

ESUN

Omschrijving HIPS van eSun is een sterk en licht buigzaam filament. Het materiaal HIPS (High-Impact Polystyrene) is oplosbaar in limoneen en wordt veel gebruikt als support materiaal naast ABS. Beide kunststoffen hebben namelijk dezelfde printtemperatuur. HIPS lijkt...

Velleman

Velleman Hips Filament - Wit - 1.75 mm - 500 g - Zeer Hoge Slagvastheid HIPS is een eenvoudig te printen, zeer slagvast polystyreen filament met multifunctionele eigenschappen. HIPS is een uitstekend ondersteuningsmateriaal in combinatie met ABS, omdat het oplost in D-limoneen en de ABS...

Wat is HIPS filament?

HIPS filament is een type filament dat veel gebruikt wordt in 3D printen. HIPS staat voor High Impact Polystyrene en wordt gemaakt van een thermoplastisch polymeer dat zeer goed bestand is tegen schokken en stoten. Dit maakt het een uitstekende keuze voor het maken van 3D prints die duurzaam moeten zijn en tegen een stootje moeten kunnen.

HIPS filament wordt vaak gebruikt als ondersteunend materiaal voor het printen van meer complexe objecten. Het kan worden gebruikt als oplosbaar ondersteunend materiaal, waardoor het gemakkelijk kan worden verwijderd zonder sporen achter te laten.

Eigenschappen van HIPS filament

HIPS filament heeft een aantal eigenschappen die het een aantrekkelijke keuze maken voor 3D printen. Zo heeft het een hoge sterkte en is het bestand tegen schokken en stoten. Daarnaast heeft het een lage krimp, wat betekent dat prints minder vervormen tijdens het printproces. Het heeft ook een gladde afwerking, waardoor het perfect is voor het maken van objecten met een professionele uitstraling.

Hoe kies je het beste HIPS filament?

Nu je weet wat de top HIPS filamenten op de markt zijn, is het belangrijk om te weten hoe je het beste HIPS filament kiest voor jouw specifieke project. Hier zijn een aantal factoren om rekening mee te houden:

Diameter

Het is belangrijk om te weten welke diameter HIPS filament je nodig hebt voor je 3D printer. De meest voorkomende diameters zijn 1.75 mm en 3 mm. Controleer de specificaties van je 3D printer om er zeker van te zijn dat je het juiste diameter filament gebruikt.

Kleur

HIPS filament is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Kies de kleur die het beste past bij je project. Houd er wel rekening mee dat sommige kleuren duurder kunnen zijn dan andere.

Kwaliteit

Er zijn veel verschillende merken en kwaliteiten HIPS filament beschikbaar. Kies een hoogwaardige kwaliteit filament om ervoor te zorgen dat je prints er professioneel uitzien en duurzaam zijn.

Prijs

De prijs van HIPS filament varieert sterk, afhankelijk van de kwaliteit en de kleur. Vergelijk de prijzen van verschillende merken en leveranciers om ervoor te zorgen dat je een goede prijs-kwaliteitverhouding krijgt.

Top HIPS filamenten op de markt

Nu we weten wat HIPS filament is en wat de eigenschappen zijn, laten we eens kijken naar de top filamenten die momenteel beschikbaar zijn op de markt.

eSun HIPS Filament

eSun HIPS filament is een hoogwaardig filament dat bekend staat om zijn uitstekende eigenschappen. Dit filament is gemaakt van thermoplastisch polymeer dat bestand is tegen schokken en stoten, wat het ideaal maakt voor het maken van duurzame 3D prints. eSun HIPS filament heeft ook een lage krimp, wat betekent dat prints minder vervormen tijdens het printproces. Bovendien heeft het filament een gladde afwerking, wat perfect is voor het maken van objecten met een professionele uitstraling.

eSun HIPS filament is verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren, waardoor het gemakkelijk is om het juiste filament te kiezen voor je specifieke project. Het filament wordt geleverd in een standaard diameter van 1.75 mm, wat compatibel is met de meeste 3D printers.

Renkforce HIPS filament

Renkforce HIPS filament is een hoogwaardig filament dat wordt geleverd in een breed scala aan kleuren. Het is gemaakt van een thermoplastisch polymeer dat bestand is tegen schokken en stoten, en dat een hoge sterkte heeft. Renkforce HIPS filament heeft ook een lage krimp en een gladde afwerking, waardoor het perfect is voor het maken van objecten met een professionele uitstraling.

Een van de voordelen van Renkforce HIPS filament is dat het een uitstekende hechting heeft op een verwarmd printbed. Dit zorgt voor een stabielere printervaring en minder risico op kromtrekken of scheuren van het filament. Bovendien is het filament bestand tegen oplosmiddelen, waardoor het gemakkelijk te gebruiken is als oplosbaar ondersteunend materiaal.

Renkforce HIPS filament is geschikt voor zowel beginners als professionals in 3D printen. Het is een betrouwbare keuze voor het maken van duurzame en professionele 3D prints.

Velleman HIPS filament

Velleman HIPS filament is een hoogwaardig filament dat populair is onder 3D-printing professionals en hobbyisten. Dit filament is gemaakt van een thermoplastisch polymeer dat bekend staat om zijn uitstekende schokbestendigheid en duurzaamheid. Het filament heeft een gladde afwerking, waardoor het perfect is voor het maken van objecten met een professionele uitstraling. Velleman HIPS filament heeft ook een lage krimp, waardoor het minder vervormt tijdens het printproces.

Het filament is verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren, waardoor je creativiteit de vrije loop kan laten. Het is ook beschikbaar in verschillende diameters om te voldoen aan de specificaties van je 3D printer.

Tips voor het werken met HIPS filament

Hier zijn een aantal tips om ervoor te zorgen dat je het meeste uit je HIPS filament haalt:

Zorg voor een goed afgestelde 3D printer

Een goed afgestelde 3D printer is van groot belang om hoogwaardige 3D prints te kunnen maken met HIPS filament. Zorg ervoor dat de temperatuur van de printer goed is afgesteld en dat de printsnelheid juist is ingesteld. Dit voorkomt dat de print vervormt of dat er delen afbreken tijdens het printen. Het is ook belangrijk om de extruder van de printer goed af te stellen, zodat het filament gelijkmatig uit de nozzle komt. Vergeet niet dat elke 3D printer anders is, dus lees de handleiding van je printer en pas de instellingen aan naar de specificaties van het filament dat je gebruikt.

Gebruik de juiste ondergrond

Het gebruik van de juiste ondergrond is essentieel voor het succesvol printen met HIPS filament. HIPS filament heeft de neiging om te krimpen tijdens het afkoelen, wat kan leiden tot kromtrekken van de print. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om een ondergrond te gebruiken die de hechting van het filament verbetert. Een glasplaat met een laagje lijm is een goede optie. Zorg ervoor dat de ondergrond goed schoon is voordat je begint met printen. Dit zal ervoor zorgen dat het filament goed hecht aan de ondergrond en dat je prints van hoge kwaliteit krijgt.

Gebruik een gesloten printer

Een van de tips bij het werken met HIPS filament is om een 3D-printer te gebruiken met een gesloten bouwruimte. Het filament kan gevoelig zijn voor temperatuurschommelingen, en een gesloten bouwruimte helpt om een stabiele temperatuur te behouden tijdens het printproces. Dit voorkomt dat het filament kromtrekt tijdens het printen, waardoor je prints mogelijk beschadigd raken of niet goed uitgevoerd worden. Een gesloten printer biedt ook extra veiligheid en voorkomt dat stof of vuil het printproces beïnvloedt.

Print in een goed geventileerde ruimte

Het is belangrijk om 3D-printing uit te voeren in een goed geventileerde ruimte. Tijdens het printproces kunnen sommige filamenten, zoals HIPS, licht schadelijke dampen afgeven. Als deze dampen worden ingeademd, kunnen ze schadelijk zijn voor de gezondheid. Een goed geventileerde ruimte voorkomt dat de dampen zich ophopen en verspreidt deze naar buiten. Dit vermindert de risico’s voor de gezondheid en zorgt voor een veiligere werkomgeving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *