De 3 beste 3D scanners die geschikt zijn voor zowel thuisgebruik als professioneel gebruik

Soms heb je een scanner nodig die niet alleen tweedimensionaal scant, maar driedimensionaal: wij helpen je in dit artikel met het vinden van de beste 3D scanners. Een 3D scanner is een elektronisch apparaat dat je helpt om een voorwerp of omgeving driedimensionaal vast te leggen. Denk bijvoorbeeld aan een scan maken van een ingewikkeld onderdeel van een auto dat je maar niet kan vinden in de onderdelenmarkt. Wat een fotocamera doet is tweedimensionaal, een 3D scanner zorgt ervoor dat je zowel de hoogte als de breedte en de diepte van een voorwerp ziet en kan plaatsen op je computerscherm.

Driedimensionaal scannen

Driedimensionaal scannen is een innovatie in de digitale wereld waar velen al niet meer zonder kunnen. Zeker in de wereld van het 3D printen zijn 3D scanners in trek: het is namelijk dé manier om een voorwerp te dupliceren. Eerst wordt er een scan gemaakt en dan wordt de 3D printer de opdracht gegeven om het gescande voorwerp af te drukken. Scanners worden ook gebruikt onder architecten, kunstenaars, maar ook bijvoorbeeld in de archeologie. Er zijn ook voorbeelden van fietsenmakers en automonteurs die hun techniek verfijnen met een 3D scanner. Het is ook mogelijk om bijvoorbeeld je gezicht te scannen met zo’n apparaat.

Er zijn natuurlijk ook hele grote laserscanners die driedimensionale scans maken van grote objecten. Sommige grote 3D scanners kunnen flink wat geld kosten: van wel 5000 euro tot in sommige gevallen wel drieënhalve ton. Maar daar focussen wij ons nu niet op. We hebben het in dit artikel vooral op de zogenaamde ‘handheld’ 3D scanners. Je kunt zo’n apparaat makkelijk gebruiken en het is geschikt voor met name kleinere objecten. Meestal komen dat soort ‘kleinere’ scanners niet boven de duizend euro uit. Let op: dan hebben we het alleen over de scanner. Wil je echter professioneel aan de slag, dan zul je waarschijnlijk ook professionele software moeten aanschaffen.

Hoe werkt een 3D scanner?

Er zijn een paar dingen die je in gedachten moet houden voordat je besluit de beste 3D scanner aan te schaffen. Allereerst moet je weten dat zo’n scanner nergens ‘doorheen’ kan kijken. Het is dus belangrijk om een bepaald object van meerdere kanten te ‘fotograferen’. Daarna is het mogelijk om deze metingen aan elkaar te koppelen. Ook zorgt de beste 3D scanner er ook niet voor dat je gelijk een tekening hebt, maar heb je een bestand met meerdere punten. Uiteindelijk kan je daar een 3D model op de computer van maken.

Karakteristieken

De innovatie op het gebied van 3D scanners gaat de laatste jaren steeds sneller. De meeste ‘goede’ 3D meetapparaten zijn tegenwoordig scherp tot op vijf honderdsten van een millimeter. De scanresolutie moet tegenwoordig minstens 0.1 tot 0.2 millimeter zijn. De meeste 3D-scanners voor op kantoor hebben een werkafstand van tussen de 10 en 50 centimeter. Het is ook goed om zeker te zijn of de 3D scanner die jij op het oog hebt ook in kleur scant.

Wat zijn de belangrijkste factoren om op te letten bij het kiezen van een 3D scanner?

Er zijn een aantal belangrijke factoren om op te letten bij het kiezen van een 3D scanner, waaronder resolutie, precisie, snelheid, en compatibiliteit met software. Resolutie is de grootte van de punten of pixels in de digitale reconstructie en kan een belangrijke rol spelen in de nauwkeurigheid van de scan. Precisie is de nauwkeurigheid van de metingen tijdens het scannen.

Snelheid is hoe snel het apparaat een object kan scannen. Compatibiliteit met software is belangrijk omdat het bepaalt of de scanner werkt met de software die u wilt gebruiken om de scan te bewerken of te analyseren. Andere factoren om op te letten zijn de grootte van het object dat u wilt scannen, de afstand tot het object en de omgevingsomstandigheden waarin de scanner moet werken.

Onze favoriete 3D scanners

Creality CR-Scan LIZARD Premium

Een van de meest geavanceerde en draagbare 3D scanners is de Lizard van de producent Creality. Dankzij een ‘intelligent algoritme’ wordt het 3D scannen nog beter en hoef je geen handmatige aanpassingen meer te doen zoals voorheen soms wel het geval was. De werkafstand van het apparaat is ongeveer 15 tot 40 centimeter.

Creality heeft zich met dit product ingezet om ook starters te helpen met het instappen in de wereld van driedimensionaal scannen. Dankzij de eenvoudige en gebruiksvriendelijke interface kun je het apparaat makkelijk bedienen. Het scannen gaat in kleur en de scan wordt automatisch ‘smooth’ gemaakt. Ook is het apparaat compatibel met de meeste 3D printers. De Creality Lizard is dus niet alleen geschikt voor de professionele fabrikant of ontwerper, maar ook voor hobbyisten, studenten en voor op school.

  • Werkt ook in de felle zon en in het donker
  • Grote accuraatheid van wel 0.05 millimeter
  • Erg goed geprijsd voor de kwaliteit

Scan Dimension – Sol 3D Scanner

Scan Dimension - Sol 3D Scanner

Zie prijs
BESTE PLUG EN PLAY-SCANNER De SOL 3D-scanner biedt een betaalbare, gebruiksvriendelijke oplossing voor het maken van digitale kopieën van echte objecten. Het maakt gebruik van een combinatie van lasertriangulatie en...

De SOL scanner heeft net wat meer mogelijkheden dan de Creality: het oog van de scanner zit namelijk aan een draaitafel gemonteerd waarop je het object dat je wilt scannen kan plaatsen. In een tijd van 10 tot 20 minuten draait het object rond en maakt de SOL een scan. Hoewel de kosten van de SOL een aantal honderd euro’s hoger ligt, heb je wel gelijk een geautomatiseerde draaitafel.

De SOL scanner kan snel en eenvoudig replica’s maken van een breed scala aan kleine en middelgrote voorwerpen. Een nauwkeurige scan van een complex en ingewikkeld object wordt met de SOL helemaal niet meer zo moeilijk. Binnen enkele tot een tiental minuten in de turbomodus en 20 minuten in de normale modus heb je een goede scan op je computer, waarbij je gebruik maakt van een volledig geautomatiseerd computerprogramma voor zowel Windows als Apple.

De scanner is flink wat zwaarder dan de Creality (bijna 2 kilo vergeleken met 370 gram).

  • Wordt geleverd met automatische draaitafel
  • Goede nauwkeurigheid en bereik
  • Behoorlijk zwaar voor een scanner


3DMakerPro Magic Swift Plus color

3DMakerPro Magic Swift Plus color, 3D scanner met draaitafel, plug and play, geen markers nodig, 0,1 mm nauwkeurig /...

Zie prijs

Scannen in 3D-modus is nog nooit zo makkelijk geweest. Met de Magic Swift Plus scan je, in hoge nauwkeurigheid en eenvoudig met de hand of op een automatisch roterende tafel. Door de wide capture range en het niet hoeven plaatsen van...

Een van de betere ‘handheld’ en draagbare 3D scanners is de Magic Swift Plus. Met de scanner maak je onwijs eenvoudig een driedimensionale scan van allerlei kleine en maar ook grote voorwerpen. Je kunt de scanner eigenlijk bijna net zo makkelijk gebruiken als een gewone camera. Het apparaat werkt goed met objecten die zo’n 65 centimeter van de scanner afstaan.

Met een uitstekende software, compatibel met alle grote softwareaanbieders zoals SketchUp, 3DMax en Unity 3D, is dit apparaat ook geschikt voor professionelen. Het apparaat kan worden gebruikt in bijvoorbeeld reverse engineering, interieurontwerpers, medische gezondheidszorg en andere sectoren.

  • Scant wel 400.000 punten per seconde
  • Heeft een goed aanpassingsvermogen, zelfs in de felle zon
  • Ook geleverd met een draaitafel
  • Heeft een mindere resolutie dan product 1 en 2
  • Flink wat duurder dan de Creality 3D scanner


Veelgestelde vragen

Waar worden 3D scanners voor gebruikt?

3D scanners worden gebruikt voor een breed scala aan toepassingen, waaronder industriële inspecties, reverse engineering, productontwikkeling, digitaal behoud van cultureel erfgoed, en digitale kunst en animatie. In de industrie worden 3D-scanners gebruikt voor inspecties van machines en onderdelen, terwijl in de architectuur en bouw 3D-scanners worden gebruikt voor het creëren van precieze modellen van gebouwen en andere structuren. In de kunst en animatie worden 3D-scanners gebruikt voor het maken van digitale sculpturen en animatie-modellen.

Welke soorten 3D scanners zijn er?

Er zijn verschillende soorten 3D scanners, waaronder contactloze scanners en contactscanners. Contactloze scanners, zoals laser- of structured light scanners, scannen het object van een afstand en hoeven daarom niet in contact te komen met het object. Contactscanners, zoals arm- of koepelscanners, zijn scanners die in contact moeten zijn met het object tijdens het scannen. Er zijn ook mobiele 3D scanners die een 3D scan kunnen maken van een groot gebied of object door het object te verplaatsen tijdens het scannen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *