De 5 Beste 3D Printers voor thuis & onze 3 favorieten van 2022

Zoals je weet, kun je met 3D-printers comfortabel en met volledige controle vele voorwerpen printen voor het comfort in je eigen huis, of het nu gaat om prototypes of projecten die je van het internet hebt gedownload.

Velen gebruiken ze bijvoorbeeld voor de vervaardiging van hun eigen accessoires, kleine reserveonderdelen voor voorwerpen, koffertjes, beeldjes, enzovoort.

Anycubic

De Anycubic Vyper is een goedkope FDM-printer voor beginners en gevorderden. Voor grootste deel al voorgeassembleerd, slecht met een paar schroeven printklaar! Bouwvolume: 245 x 245 x 260 mm Max. nozzletemperatuur: 260 °C Max. bedtemperatuur: 110 ° C Gloednieuwe processor Uitgerust met een...

Bresser

Bresser Raptor 3D printer, is de meest compacte van alle Bresser 3D printers. Laat u niet misleiden door zijn formaat, laat u overtuigen door zijn prestaties! Ondanks zijn compacte ontwerp heeft deze printer een verbazingwekkend printformaat van 100 x 105 x 100 mm, waardoor hij ideaal is voor...

3D&print

3Dandprint 3D Mini Printer Print je eigen ideeën Perfect voor het starten met 3D printen Licht van gewicht en compact formaat Perfect cadeau voor kinderen en volwassen Meer en meer 3D hobbyisten kiezen Nano als hun eerste 3D machine. Waarom? Omdat Nano een betaalbare prijs heeft en kan afdrukken...

Creality 3D

De Creality Ender 3 S1 Pro is de krachtigere versie van de innovatieve Ender 3 S1. Naast de vele aantrekkelijke eigenschappen van zijn voorganger, heeft de Ender 3 S1 Pro ook een Sprite Direct Drive Dual-Gear Extruder, die is uitgerust met een hogere temperatuur heatbreak en een metalen...

Anycubic

6,23-inch 4K monochroom LCD-scherm De Photon Mono 4K heeft een printresolutie van 3840 x 2400, 35 µm XY pixels en 7% lichttransmissie, wat garant staat voor zeer gedetailleerde prints. De printsnelheid reikt tot 50 mm/h en de uithardingstijd van een enkele laag is slechts 1,5 seconde. De...

Welke materialen gebruiken 3D-printers?

Er zijn twee hoofdtypes filamenten om je prints te maken, en deze moeten afzonderlijk worden aangekocht.

Er zijn PLA en ABS, de eerste zijn afgeleid van maïszetmeel en dus biologisch afbreekbaar, terwijl de laatste (Acrylonitril Butadieen Styreen) worden vervaardigd uit aardolie en bij verhitting dampen afgeven die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.

Deze laatste hebben echter soms de voorkeur wegens hun betere weerstand tegen mechanische spanning.

Hoe kies je de beste 3D printer voor thuis?

Nog maar een decennium geleden zou een 3D-printer enkele tienduizenden euro’s gekost hebben. Het was een technologie in ontwikkeling en slechts enkele industrieën konden het zich veroorloven, maar de dingen zijn veranderd en tegenwoordig kun je uitstekende printers vinden onder de vijfhonderd euro. Het is ongelooflijk.

Natuurlijk, hoe lager de prijs, hoe groter de beperkingen. Het wezenlijke verschil is te zien in de details, met het blote oog kan een voorwerp geproduceerd door een goedkope machine en een gemaakt door een dure tegenhanger erg op elkaar lijken, zo niet identiek zijn, maar een zorgvuldige studie, vooral het bekijken van de afwerkingen en de delen waar de printer stopt om opnieuw op te starten, zal veel duidelijker kleine vegen door de goedkope printer aantonen.

Alles hangt af van het gebruik dat je ervan wilt maken, als je kostbare voorwerpen wilt maken om door te verkopen waarbij het kleinste detail van fundamenteel belang is en alles esthetisch perfect moet zijn, zelfs tot een vergrootglas test, dan kun je beter kiezen voor een dure printer.

Indien je daarentegen een machine met grote prestaties wenst die voorwerpen voor dagelijks gebruikmaakt, of in elk geval indien de kleinste details niet van fundamenteel belang zijn in het eindproduct, zal de economische versie prima zijn, je zult veel geld besparen en je zult verbluffende resultaten hebben.

Met een beetje geduld en vijlwerk wordt het eindproduct een parameter en de mogelijkheden tot “modding” zijn echt talrijk.

Voor- en nadelen van 3D-printen

De grootste beperking van 3D-printen is ongetwijfeld tijd, wat een enorm obstakel kan zijn voor wie van tijdigheid zijn sterkste punt maakt.

Voor veel bedrijven is een beroep doen op een extern afdrukbureau nog steeds de beste optie om de tijd te beperken, in feite kunnen alleen dure printers, vanaf enkele tienduizenden euro’s, complexe afdrukken in korte tijd aan.

Bij veel 3D-prints is er ook sprake van overlapping van lagen, wat het ingewikkeld maakt om de interne kwaliteit van een object te controleren, die bijvoorbeeld ernstige afwijkingen tussen de ene en de andere laag zou kunnen vertonen. Dit is geen probleem als het voorwerp in kwestie voor onszelf bestemd is, misschien om mooi op een plank te staan, maar laten we ons een commerciëler en ernstiger gebruik proberen voor te stellen. Dan ontstaat er een zee van twijfels en verbijstering.

3D-printen is ongetwijfeld fascinerend en futuristisch, maar helaas nog verre van volmaakt. Dankzij het dagelijks op de markt komen van steeds goedkopere apparaten, zien wij zeker een mooie toekomst voor de liefhebbers van deze techniek die iets magisch, alchemistisch heeft, en ons daarom zo boeit.

Beste 3D Printers voor thuisgebruik van 2022: onze 3 favorieten

HP OfficeJeCreality Ender-3 v2

Deze printer is een verbeterde versie van de Cerality Ender 3 (Pro). De belangrijkste verbeteringen zijn dat de printer stiller is, een groot bedieningsscherm heeft, betere printkoppen, vlakke glasplaten en instelknoppen voor het aanspannen van de band.

Deze 3D printer wordt geleverd als bouwpakket met duidelijke montage-richtlijnen. Je kunt de printer snel installeren en beginnen met 3D-printen.

Het bruikbare oppervlak van het vloeroppervlak is 22 × 22 × 25 cm en het verwarmingsbed is voorzien van gecoate glaspanelen. Deze 3D printer is ondertussen de beste keuze voor 3D-printen.

Welke grondstoffen kun je gebruiken om met dit toestel af te printen. Standaard wordt aangeraden om te beginnen met PLA, maar oot PeTG en TPU kunnen perfect gebruikt worden met dit toestel.

Pluspunten

 • Ideale printer om te starten met 3D printen
 • Stille printer die eenvoudig te bedienen is
 • Ontwikkeld voor printen met PLA-filament maar TPU en PETG zijn ook mogelijk

Minpunten

 • Handleiding kon iets duidelijker

Technische specificaties

PrinttechniekFDM/FFF
Aantal extruders1
Heated bedJa
Filament diameter1,75mm
Afmetingen47,5 x 47 x 62 cm (LxBxH)
Nozzle diameter0,4 mm
Beweegsnelheid180mm/s
Gewicht7,8kg
Printsnelheid80 mm/s
Nozzle typeMK8

Creality Ender 5 Pro

Deze 3D printer is een topproduct in de Creality Ender printerserie. Het toestel biedt een goede prijs-kwaliteitsverhouding en is voorzien van meerdere technische voordelen.

De printer heeft een stevig frame, een dubbele Y-as aandrijving en een op en neer bewegend bouwplatform. Dit leidt tot een soeperele printerbeweging en minder fouten. De Pro-versie is standaard voorzien met meet mute board.

Deze 3D printer met een standaardconfiguratie van een aluminium spuitmechanisme maakt nauwelijks geluid en is zeer betrouwbaar.

Het maximale bouwvolume is 220 × 220 × 300 mm op een bouwplatform dat opwarmt tot honderd graden in vijf minuten. Hij drukt af met een hoge precisie en zelfs na stroomuitval kun je de afdrukfunctie hervatten.

Pluspunten

 • Printer met hoge stabiliteit en precisie
 • Sneller ineen te zetten dan de Ender-3 Pro
 • Deze 3D printer is verbazend stil tijdens het printen
 • Resume printing functie na stroomverlies

Minpunten

 • Aan deze printer hangt een prijskaartje

Technische specificaties

PrinttechniekFDM/FFF
Aantal extruders1
Heated bedJa
Filament diameter1,75mm
Afmetingen55,2 x 48,5 x 51 cm (LxBxH)
Nozzle diameter0,4 mm
Printtemperatuur0-260°C
Gewicht11,8kg
Printsnelheid180 mm/s

3D&print X1

Deze goedkope 3D-printer is het perfecte instapmodel voor een doe-het-zelver. Je kunt hem gemakkelijk installeren en bijna geruisloos mee printer. Met maar één spuitkop kun je de coolste 3D-werken printen met hoge precisie.

Deze printer van maar twee kg is stil in gebruik en heeft een mondstuk met een diameter van 0,4 millimeter. De printer wordt geleverd met een USB-kabel, een micro-SD-kaart, een kaartlezer en een kruiskopschroevendraaier

De rode printer gebruikt PLA van 1,75 mm dik als printmateriaal Het printoppervalk is 150 cm hoog, breed en diep. De minimale printdikte is 0,05 mm dik

Pluspunten

 • Stil in gebruik
 • Eenvoudige installatie
 • Ideale instapmodel voor beginners

Minpunten

 • De filament rolhouder is aan de kleine kant

Technische specificaties

Print technologieFDM
Afmetingen205x 210x 245 mm
Aantal printkoppen1
Diameter printkop0,4mm
Gewicht1,9kg
Heated bedJa
Temperatuur180-240°C
Printsnelheid100 mm/s
Geschikte filamentsoortenPLA