De beste 3D pennen voor beginners en professionals: de toekomst van 3D tekenen?

Een nieuwe innovatie op het gebied van driedimensionale apparaten is een 3D pen. Het is inmiddels een gewild voorwerp in veel knutselhoeken van kinderen, maar ook veel volwassenen zijn in zee gegaan met de beste 3D pennen. Ze worden niet alleen gebruikt als prachtig speelgoed voor wat oudere kinderen, maar ook door professionelen in de modelbouw, onder kunstenaars en ontwerpers.

In dit artikel bespreken we wat voor jou de beste 3D pennen zijn, wat je ermee kunt en waar je op moet letten bij het aanschaffen ervan.

Merkloos

Een 3D pen is het perfecte cadeau waarmee je de meest ongelovelijke creaties kunt maken. Met deze 3D tekenpen kan iedereen ze creativiteit tot leven brengen in allerlei verschillende vormen en kleuren. Daarnaast ontvang je bij ons een volledige set met extra veel filament waardoor je...

BLU

Laat je oude manier van tekenen los en beleef een nieuw avontuur met jouw eigen creatieve kunstwerken. Maak kennis met de 3D Pen en maak de mooiste tekeningen zoals je dit nog nooit eerder hebt gedaan. Nu met 130 meter extra...

Fits4kids

Ben jij ook klaar met het eindeloze gebruik van de tablet door de kids? Dan is het complete 3D Pen starterspakket van Fits4Kids de perfecte oplossing! Laat het creatieve brein in je los en maak jouw eigen fantastische kunstwerken! Het pakket heeft alles wat nodig is voor oneindig...

Sanbo

Wil jij de creativiteit, ruimtelijk inzicht en artistieke vaardigheden van jouw zoon of dochter stimuleren? Tekeningen tot leven laten komen in 3D? Het perfecte cadeau voor elke gewenste gelegenheid in huis halen? Dan is de SANBO 3D Pen perfect geschikt voor jou! LET OP! Het is...

3D&print

Met een 3D-Pen van 3D&Print teken je geweldige 3D tekeningen De 3D Pen werkt met filamenten waardoor je als het ware aan het knutselen bent met kunststof. De 3D-Pen is geschikt voor zowel creatief, leerzaam als professioneel gebruik. Zowel voor kinderen als volwassen...

Wat is een 3D pen?

Laten we het eerst eens hebben over de pen zelf. Het voorwerp is gemaakt om in plaats van met inkt, met plastic te ‘schrijven’. Je hebt niet langer papier nodig, maar je kunt met de hand een driedimensionaal voorwerp creëren.

Je kunt dan denken aan een modelvliegtuigje van plastic, een object waar jij of je kind graag mee wilt spelen, maar ook bijvoorbeeld een model voor een groter object waar professionelen in het bedrijfsleven naar willen kijken en elkaar ideeën overbrengen. De pen wordt gevuld met een vulsel, ook wel een ‘filament’ genoemd, van plastic.

Het filament wordt meestal met de pen meegeleverd in de vorm van plastic draden. De pen verwarmt het filament zodat het vloeibaar wordt en uiteindelijk komt er een vloeibaar plastic uit de punt op het moment dat jij op de knop drukt. Eigenlijk kun je een 3D pen wel vergelijken met een lijmpistool. Het enige verschil is dat je ook de lucht in kan gaan.

Waar worden 3D pennen voor gebruikt?

Eén van de plekken waar de pen wordt gebruikt is, zoals we in de inleiding al zeiden, de knutseltafel van kinderen. Dat is echter lang niet de enige plek waar je de beste 3D pennen voor kunt gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld denken aan professionelen die hun producten uit een 3D printer willen perfectioneren met een 3D pen.

Ook is het een goede manier om bepaalde plastic voorwerpen aan te passen of te ‘repareren’ als ze stuk zijn. Bovendien is het mogelijk om helemaal vanuit het niets een object te creëren. Voor de kinderkamer zijn er speciale sjablonen waar kinderen gebruik van kunnen maken bij het creëren van voorwerpen met de 3D pen.

Ontstaan om problemen op te lossen

Het interessante is dat het idee van de eerste 3D pennen ontstond uit een probleem van de 3D printer. Een dergelijke driedimensionale printer maakt namelijk niet altijd het volledige model en slaat heel soms kleine delen van het object over.

Dat kan overal aan liggen: het filament is van een mindere kwaliteit en blokkeert heel even of het systeem hapert even. Zeker in de begindagen van het driedimensionaal printen waren er nog kleine problemen. Dankzij de 3D pen, echter, konden 3D geprinte objecten op die imperfecties worden na-bewerkt.

De 3 beste 3D pennen van 2024

3D & Print 3D-Pen Starterspakket Wit

3D&Print 3D-Pen Starterspakket Wit - Incl. 50 Meter PLA Filament Vullingen in 10 Kleuren - 5 Stencils - Starterkit...

Met een 3D-Pen van 3D&Print teken je geweldige 3D tekeningen

De 3D Pen werkt met filamenten waardoor je als het ware aan het knutselen bent met kunststof. De 3D-Pen is geschikt voor zowel creatief, leerzaam als...

Als we het hebben over deze 3D Pen van het merk 3D & Print moeten we allereerst opmerken dat het item wordt gepromoot als product voor kinderen. Dat is wel te zien aan de kleuren en de sjablonen die bij de 3D pen meekomen. Toch is het product ook zeker te gebruiken door volwassenen en professionele ontwerpers.

Waar kinderen met de sjablonen de Eiffeltoren, een vlinder, een huis en een fiets en nog veel meer voorwerpen na kunnen maken, zijn ook de opties voor volwassenen eindeloos. Er zijn 10 verschillende kleuren filament die je meekrijgt bij dit product: in totaal 50 meter aan vulling. Natuurlijk kun je altijd meer vulling bijbestellen, mocht dat nodig zijn. Let wel op: niet alle filamenten zijn geschikt voor de pen, afhankelijk van de smelttemperatuur. De pen kan worden aangesloten op het stroomnet om op te laden.

 • De snelheid van ‘tekenen’ kan worden aangepast
 • Heeft veel verschillende functies
 • Makkelijk te bedienen en gebruiksvriendelijke handleiding
 • Natuurlijk en duurzaam filament, niet slecht voor de gezondheid
 • Niet alle filamenten geschikt voor het bijvullen

Sanbo 3D Pen Starterspakket

3D Pen Starterspakket - Incl. 50 Meter Filament & Tekenboek - Zwart/Blauw - Kinderen

Wil jij de creativiteit, ruimtelijk inzicht en artistieke vaardigheden van jouw zoon of dochter stimuleren? Tekeningen tot leven laten komen in 3D? Het perfecte cadeau voor elke gewenste gelegenheid in huis halen? Dan is de...

Met de Sanbo 3D Pen kun jij jouw kinderen aanleren om bezig te zijn met ruimtelijke vormen en leer je kunst, artistiek en creativiteit. De Sanbo pen is vooral geschikt voor kinderen en kan worden gebruikt om allerlei leuke voorwerpen te maken. Er is een tekenboekje meegeleverd, waarmee jouw kinderen de leukste creaties kan verwezenlijken.

Voor het gebruik is het belangrijk om de pen aan te sluiten op het stroomnetwerk. Vervolgens moet de pen minstens twee minuten warm worden (met een temperatuur van tussen de 150 en 240 graden). Daarna kun je beginnen. Het filament wat meegeleverd wordt komt in 10 verschillende kleuren en is totaal 50 meter lang. Het is een groot voordeel dat het plastic dat toch verwarmd wordt, van ecologisch verantwoord en natuurlijk materiaal is gemaakt: het is dus niet slecht voor de gezondheid en produceert geen vervelende dampen of stank.

 • Voldoet volledig aan de EU wet- en regelgeving
 • Stimuleert de hersenactiviteit en groei van kinderen
 • Producent geeft 1 jaar fabrieksgarantie
 • Bijna alleen geschikt voor kinderen

Fits4Kids 3D Pen Starterspakket XXL

Fits4Kids 3D Pen Starterspakket XXL - 120m Filament - Incl. E-Book - Opbergcase - Tekenmat - Tekenboek - Knutselen...

Ben jij ook klaar met het eindeloze gebruik van de tablet door de kids? Dan is het complete 3D Pen starterspakket van Fits4Kids de perfecte oplossing! Laat het creatieve brein in je los en maak jouw eigen fantastische...

De 3D pen van het merk Fits4Kids is ook één van de populaire beste 3D pennen in de top 10. Met een zeer goede score gegeven door consumenten is het de perfecte 3D pen voor zowel kinderen als volwassenen. Hoewel ook hier geldt dat de marketing vooral gericht is op kinderen, wordt het ook gebruikt in veel professionele omgevingen. Voor kinderen komt er met de Fits4Kids een speciaal tekenboek mee waarmee ze fantastische 3D items kunnen maken: allerlei speelgoed kun je nu zelf creëren.

Het grote voordeel van de 3D pen van Fits4Kids is het XXL starterspakket die je meteen meekrijgt. Je hebt meteen te beschikken over maar liefst 120 meter aan filament. Daarnaast zit het apparaat in een goede opbergdoos en krijg je er een schaartje bij om het koude filament eventueel op maat te knippen. Het apparaat is zeer hittebestendig en het is niet erg om hem uren achtereen te gebruiken zonder dat het oververhit raakt. Bovendien is het apparaat dermate veilig dat je je geen zorgen hoeft te maken over je gezondheid. Het verhitte plastic (PLA) geeft geen vieze dampen of stank.

 • Natuurlijk filament zonder negatief effect op gezondheid
 • Geschikt voor zowel kinderen als in professionele omgeving
 • Kan urenlang aanstaan zonder dat het oververhit raakt
 • 120 meter filament

Veelgestelde vragen over 3D pennen

Welke soorten filament zijn er beschikbaar voor 3D pennen?

Er zijn verschillende soorten filament beschikbaar voor 3D pennen, waaronder ABS (Acrylonitril-butadieen-styreen), PLA (polylactide) en PETG (polyethylentereftalaatglycol). ABS is een stevig en duurzaam materiaal dat vaak wordt gebruikt voor industriële toepassingen. PLA is een milieuvriendelijker alternatief dat vaak wordt gebruikt voor consumententoelevering. PETG is een zacht en flexibel materiaal dat vaak wordt gebruikt voor kunstwerken.

Kan ik mijn eigen filament gebruiken in een 3D pen?

Ja, veel 3D pennen zijn compatibel met verschillende soorten filament, dus het is mogelijk om je eigen filament te gebruiken. Het is wel belangrijk om te controleren of het filament geschikt is voor de 3D pen die je hebt, omdat sommige pennen specifieke filamentvereisten hebben.

Is er een bepaald soort tekenpapier nodig voor 3D pennen?

Nee, je hoeft geen speciaal tekenpapier te gebruiken voor 3D pennen. De filament wordt gewoon op een hard oppervlak geplaatst, zoals een tafel of een stuk karton, en het object dat je tekent wordt gecreëerd in de lucht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *